avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... prescriptia pv in 30 de zile respectiv de 6 luni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

prescriptia pv in 30 de zile respectiv de 6 luni

am fost depistat pe un sector de drum nemarcat ca fiind localitate de un radar in mers(110km/h) si am fost sanctionat pt lipsa actelor si pentru viteza. nu am semnat pv pt ca drumul nu era semnalizat, agentii nu s-au legitimat iar aparatul radar era in mers.daca in 30 de zile pv nu imi este comunicat acasa si eu figurez cu permisul suspendat ce se poate intampla/ stiu ca daca in 30 de zile de la intocmire pv nu imi este comunicat sanctiunea amenzii si cea complementara a suspendarii permisului se prescriu!(conf og 2/2001). ajutati-ma
Cel mai recent răspuns: a_valy2002 , utilizator 10:13, 11 Mai 2009
Asa este. Conform art.art.14 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:” Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii”.
Sfatul meu este insa sa asteptati sa vedeti daca se implineste acest termen. Dupa ce primiti acasa procesul verbal contraventional, contestati-l in instanta.
Luati legatura cu un avocat care va sti cum sa formuleze plangerea, ce anume probe sa ceara, mai ales daca spuneti ca radarul era in miscare.(sunt anumite norme care trebuiau respectate de agentii de politie).
Dupa ce formulati plangerea la instanta, solicitati si un certificat de grefa pentru a va putea recupera permisul pana la solutionarea plangerii.
Cu stima,
av. Hornea M.
In conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:
Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

poate cineva sa ma lamureasca si pe mine?
ce inseamna in clar:
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei si
Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii ???
Poveste e cam asa :
Am primit pe 5 mai o scrisoare pentru a comunica cine conducea masina nr x pe 15-11-2008.... adica cu putin inainte de 6 luni de la "savarsirea faptei".... dar mult dupa o luna de la aceeasi savarsire....

Nu mi s-a comunicat nici un PV de constatare si mi se cere sa imi amintesc cine a condus masina la datele respective... masina fiind de firma ! Trebuie sa denunt musai pe cineva ? Asta nu intra in drepturile omului? Nu era normal sa trimita poza ca macar sa-l recunosc pe poza pe conducatorul masinii???

Mi se pare foarte bizara procedura dar in final daca nu ar fi punctele de amenda e mai iefitn (INCA) sa platesti amenda decat sa faci o plangere la judecatoria din judetul respectiv cu toate drumurile ce vor urma.... In plus din 24 aprilie radarele au fost declarate ilegale; ce nu inteleg e cum sa face oare ca erau legale inainte ??????
Nu e o discriminare evidenta? sau sunt ilegale de la bun inceput si TOT e nul sau NU....????
Multumiri anticipate daca cineva poate sa ma lamureasca un pic ... ce cale sa aleg: contestatia sau plata?
Cam la fel am patit si eu. Aici avem noroc cu faptul ca sunt masini de serviciu pt ca se intarzie cu toata birocratia si plicul ajunge f tarziu la utilizatorul masinii, ceea ce e bine pt el. Pe mine m-a prins radarul fix intr-o localitate pe 22.10.2008 cu 62km/h. Amenda nu era mare si nici puncte multe nu erau. Dar de ce sa o platesc daca e dreptul meu prin lege sa nu o platesc daca au trecut mai mult de 6 luni de la savarsirea faptei timp in care eu nu am fost anuntat pana atunci de fapta respectiva.'In conformitate cu prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:
Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.'
Deci pe 22.10.2008 am comis fapta iar pe 23.04.2009 (data postei) imi vine plicul acasa, deci la 6 luni si o zi de la comiterea faptei. Asta inseamna ca fapta s-a prescris. Am facut plangere pe care am depus-o la posta in ultima zi din cele 15 in care am dreptul sa depun plangerea (se considera data postei la care ai depus plicul cu plangerea la posta nu data la care ajunge plangerea la ei). Astept si eu sa vad ce verdict o sa dea instanta si te tin la curent. Faci si tu o plangere impotriva procesului verbal de contraventie si ceri judecarea in lipsa ta pt a nu mai bate drumurile la judecatoria de pe raza careia ai comis fapta. Plangerea o depui prin posta cu confirmare de primire ca sa ai dovada ca ai depus-o. Nu te grabi insa sa depui plangerea pt ca ai 15 zile de la data primirii procesului verbai. Depune plangerea in a 12-a , a 13-a zi astfel incat sa se faca 6 luni de la data savarsirii faptei. Sa ceri in plangere si inregistrarea foto a radarului care este pastrata in arhiva politiei 6 luni, scrie si in pv, dupa care se sterge. Deci nu vor avea cu ce sa dovedeasca fapta comisa si pv se va anula de catre instanta. Ca sa declari cine era la volan la data respectiva ai iarasi cateva zile, nu stiu sigur cate dar la fel nu te grabi, depune-o in penultima sau chiar ultima zi ca sa tragi de timp. Asta e norocul masinilor de servici, ca se poate trage de timp si ei nu mai au cu ce sa dovedeasca fapta dupa 6 luni. Deci vom castiga pentru simplul fapt ca nu au cu ce sa dovedeasca ca am fost pe acolo cu masina, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru depășire viteză Monicuta16 Monicuta16 In cat timp trebuie sa vina acasă o amendă daca ai fost surprins de radar ? (vezi toată discuția)
Buna seara , in timpul starii de urgenta am fost sanctionat contraventional ... andrei120819 andrei120819 buna seara , in timpul starii de urgenta am fost sanctionat contraventional cu amenda de 2000 de lei pentru declaratia pe proprie raspundere , dar abia acum ... (vezi toată discuția)