avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SCHIMBARE CUSTODIE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SCHIMBARE CUSTODIE

Buna ziua.
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum mi-a fost incredintata mie>ulterior sutinut si incurajat de tatal sau in diverse lucruri ,baietelul isi doreste sa mearga sa locuiasca la el...recurgand la diverse fapte necugetate.Pt siuranta lui momentan nu vad alta solutie decat al lasa sa merga momentan catre tatal sau...este locul in care mai asculta de cineva.Problema mea este urmatoarea...tatal sau nu doreste sa-l ia decat daca ii cedez custodia lui.In acest caz care dintre noi 2 trebuie sa mearga la tribunal sa deschida actiunea eu sau fostul sot?
Se poate face aceasta cedare de custodie si la notar?
Exista cumva notiunea de ai ceda custodia doar temporar fostului sot...findac sunt convinsa ca nu va sta prea mult nici acolo.
In speranta ca voi primi raspuns ...va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:27, 19 Noiembrie 2012
In prezent custodia este comuna, adica drepturile si indatoririle parintesti apartin in mod egal ambilor parinti.
Sotul dv poate cere instantei (notarul nu are competente in acest sens) sa i se stabileasca minorului locuinta la domiciliul sau.
custodia nu este comuna...imi este incredintat mie iar fostul sot are doar drept de vizita...intrebarea mea este care dintre noi trebuie sa deschida actiune in instanta ..deorece fostul sot sustine ca nu el este cel acre trebuie sa faca acest lucru
Fostul sot e cel care trebuie sa introduca actiunea in care sa solicite custodia comuna sau mai bine spus exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti si stabilirea domiciliului minorului la tata, inclusiv dc doreste stabilirea cuantumului pensiei de intretinere a minorului pe care de data asta dumneavoastra i-o datorati copilului. Iar exercitarea autoritatii parintesti in comun presupune ca ambii parinti sa poata decide impreuna asupra modului cum este educat copilul, unde isi va face scoala, ce anume cursuri poate face in paralel cu scoala..s.a.m.d. De asemenea dumneavoastra trebuie sa solicitati program de vizita bine stabilit pentru ca nu cumva sa intampinati ulterior probleme in a va vedea copilul.
Oricare din parinti se poate adresa instantei pt a cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, iar locuinta minorului sa fie la tata.
Cum oricare dintre parinti??? Pai poate fostul sot, adica tatal nu isi doreste obtinerea custodiei comune asupra copilului...asa ca mama nu poate solicita ea acest drept in numele tatalui!!!!

Alte discuții în legătură

Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ronaldo83 ronaldo83 Buna ziua.problema sta in felul urmator. 2 soti au divortat si mama a ramas cu copilul de 10 ani si costodie exclusiva.tatal este plecat in strainatate si ... (vezi toată discuția)