avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statut in forma autentica sau atestat de avocat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statut in forma autentica sau atestat de avocat

Buna ziua,

Imi puteti spune si mie exact ce inseamna urmatoarea fraza din legea 26/2000: "membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat" ?
Ce inseamna STATUT IN FORMA AUTENTICA si ce inseamna STATUT ATESTAT DE AVOCAT ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 19 Mai 2016
"forma autentica" este data de inchiererea notariala intocmita de un notar public iar " atestat de avocat" este incheierea pe care o poate redacat un avocat in baza statutului profesiei.
Avocatul poate atesta - in temeiul legii si a statutului profesiei - continutul actului, data semnarii si identitatea partilor.

Autentificarea o face notarul, conform legii prefesiei sale.

Pentru asociatii, ambele forme (atestare/autentificare) sunt valabile la incheierea actelor.
Multumesc pentru raspunsuri, insa atunci mai am o intrebare:
In cazul avocatului, pot eu redacta statutul si actul constitutiv, iar avocatul pur si simplu mi le atesta, ori nu? Sau mai este posibilitatea ca avocatul sa imi redacteze statutul si actul constitutiv, la care imi face si atestarea?

In cazul notarului, statutul este de o forma prestabilita, la care doar completeaza spatiile libere, cum ar fi numele asociatilor, adrese, sediu etc iar la urma autentifica documentele?
Cel mai bine este sa va redacteze avocatul actul constitutiv si statutul.

La notariat nu stiu cum este statutul, ma indoiesc ca trebuiesc doar completate spatii.

Oricum va costa mai putin la avocat.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

E necesar sa ne reprezinte obligatoriu un avocat? adria_bd adria_bd Buna ziua, Drim sa infiintam un ONG. Am redactat statutul si actul constitutiv sub indrumarea unui avocat. Din pacate, avocatul nu mai este disponibil si nici ... (vezi toată discuția)
Intocmirea actului constitutiv si al statutului caragioiu_anca caragioiu_anca Buna ziua, Doresc sa stiu cine anume redacteaza actul contitutiv si statutul unei asociatii? Membrii fondatori? (vezi toată discuția)
Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)