avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statut in forma autentica sau atestat de avocat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statut in forma autentica sau atestat de avocat

Buna ziua,

Imi puteti spune si mie exact ce inseamna urmatoarea fraza din legea 26/2000: "membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat" ?
Ce inseamna STATUT IN FORMA AUTENTICA si ce inseamna STATUT ATESTAT DE AVOCAT ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 19 Mai 2016
Pentru tibix02: Daca optati ca sa va faca avocatul actul constitutiv si statutul de la un capat la altul, trebuie sa aveti mai intai o discutie intre membrii fondatori, sa schitati la fiecare capitol al statutului cam ce doriti sa apara prevazut acolo fata de ce doriti sa se intample in ong in urmatorii ani, pentru a nu va trezi ca dupa cateva luni aveti nevoie de o prevedere care nu e trecuta in statut si sa incepeti cu modificarile acestuia.
De exemplu statutul la inceput cuprinde aspecte legate de scopul, obiectivele si activitatile ong-ului. Astea trebuie sa fie legate de domeniul in care doriti sa activati in urmatoarea perioada medie de timp, dar sa fie si in deajuns de detaliate pentru ca de multe ori, chiar si o simpla forma de folosire a unor cuvinte va poate impiedica , de exemplu, sa puteti accesa unele fonduri de la diferiti finantatori.
O alta parte importanta a statutului e alocata membrilor ong-ului cu tot ce presupune atragerea acestora/eliminarea lor din ong, cu drepturile si obligatiile lor. Tot aici uteti introduce referiri la personalul salariat al ong-ului.
Apoi aveti o alta parte ce reglementeaza organizarea interna si organele de conducere si de control, cu toate atributiile lor in interiorul ong dar si fata de exterior si modul de alegere si de demitere.
Mai este necesara atestarea de catre avocat a PV al Adunarii Generale, Statutului si Actului Constitutiv modificat sau e de ajuns daca membrii prezenti doar semneaza si initializeaza documentele? Multumesc
OG nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii

art. 6
(1) În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E necesar sa ne reprezinte obligatoriu un avocat? adria_bd adria_bd Buna ziua, Drim sa infiintam un ONG. Am redactat statutul si actul constitutiv sub indrumarea unui avocat. Din pacate, avocatul nu mai este disponibil si nici ... (vezi toată discuția)
Intocmirea actului constitutiv si al statutului caragioiu_anca caragioiu_anca Buna ziua, Doresc sa stiu cine anume redacteaza actul contitutiv si statutul unei asociatii? Membrii fondatori? (vezi toată discuția)
Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)