avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea mamei din drepturi sau exercitarea unica a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea mamei din drepturi sau exercitarea unica a autoritatii parintesti

Buna seara! vin cu o problema delicata. am o fetita dintr-o relatie extraconjugala. de comun acord cu mama, care nu doreste sa se stie in familia ei de existenta acestui copil, am luat fetita in ingrijirea mea . problema este ca nu am depus nici actele pentru alocatie, nici nu am facut inca cerere de intrare in concediu de paternitate pentru ca nu am nimic la mana ca fetita este in ingrijirea mea. o avocata pe care am contactat-o mi-a spus ca pot sa actionez in instanta mama pentru decaderea ei din drepturile parintesti. citind acum mai multe despre Noul Cod Civil realizez ca decaderea din drepturi a mamei e aproape imposibila si nu are temei doar faptul ca nu ia parte la cresterea efectiva a copilului. Intrebarea mea este: cum demonstrez ca fetita este in ingrijirea mea? nu stiu, la depunerea actelor pentru alocatie, concediu de paternitate, sau asa, in general in fata oricarei solicitari? ce pot face pe cale legala? pot cere in justitie custodia unica? sau ce pot face? stiu ca parintii sunt egali in drepturi, dar daca mergi undeva si spui ca fetita de 4 luni se afla in ingrijirea ta, ca tata, se uita crucis, de parca ai furat copilul.#-o
Cel mai recent răspuns: iustina2012 , utilizator 14:03, 20 Noiembrie 2012
Sa inteleg ca mama fetitei nu o vrea si ca in prezent se afla la dvs. Pentru a fi decazuta din drepturile parintesti este nevoie de motive intemeiate, dar in cazul de fata cred ca mai degraba ar trebui sa cereti in instanta printr-o cerere de chemare in judecata stabilirea domiciliului minorei la domiciliul dvs, iar autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun. Nu va incomodeaza felul exercitarii autoritatii parintesti avand in vedere ca mama nu este interesata de minora. Cu atat mai bine, aceasta poate veni in fata instantei sa declare ca este de acord cu cele cerute de dvs. Iar pentru a evita ca familia mamei sa afle de existenta litigiului si implicit a copilului, cereti sa fie citata in alta parte.
in urma hotararii puteti face demersurile pentru ca alocatia sa o primiti acasa la dvs.
pentru a solutiona cat mai repede litigiul va sugerez sa mergeti si pe calea ordonantei presedintiale- stabilirea provizorie a domiciliului minorei pana la solutionarea dosarului de fond.
multumesc pentru raspuns. trebuie sa-i spun si avocatei mele, care privea cu atata usurinta decaderea din drepturi...sunt suparat ca am platit-o pe ea si tot eu trebuie sa ma interesez ce si cum. e normal? daca inca nu a facut nicun demers, pot sa cer onorariul pe care i l-am platit inapoi? sau macar o parte? nu m-am mai confruntat pana acum cu necesitatea unui avocat si chiar nu stiu care sunt regulile.
In primul rand, ati recunoscut copilul? Daca nu la-ti recunoscut inca, primul pas ar fi la Starea Civila sa dati o declaratie in acest sens. Daca l-ati recunoscut deja, unde e certificatul de nastere in original al copilului?
da. e recunoscut de la inceput. certificatul e la mine
exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte, in acest caz, ar fi posibila? e obligtoriu ca mama sa fie prezenta in instanta sau poate sa fie de ajuns o declaratie notariala? nu stiu daca se va prezenta in instanta, de asta intreb.multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
iustina2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Castigare custodie definitiva copil nascut in afara casatoriei Mihaela_ruja Mihaela_ruja Buna ziua, Intrebarea mea este daca se poate castiga custodia definitiva a unui copil de 7 ani, care locuieste cu mama ei si cu ceilalti 5 frati intr-o ... (vezi toată discuția)
Adoptie minor numai ca mama Celicia Celicia BUNA ZIUA, Sunt casatorita si totul meu are o fetita din prima casatorie. Tutela este a tatalui, mama platind doar pensia alimentara.Deoarece mama ei nu are ... (vezi toată discuția)
Cum procedez @12345 @12345 Buna.Am 19 ani si am o fetita de 1 an si 9 luni ,cu tatal copilului mam despartit si el nu a vrut sa mai am nicio legatura cu fata a mutato ,ma blocat peste ... (vezi toată discuția)