avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptie credit
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptie credit

In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 cind a fost facuta ultima plata. De atunci nu am mai platit nimic. Banca respectiva a folosi tot felul de metode de intimidare pentru a plati pina in ianuarie 2012, cind a incetat. In aprilie 2012 am primit trimiterea in judecata pentru executare silita. Am angajat un avocat care a comtestat executarea silita pe motiv de prescriptie a creditului respectiv. Mentionez faptul ca nu am garantat creditul cu nimic.Au fost date 5 termene de judecata si la sfarsit s-a decis:Solutie: Respinge excepţia prescripţiei extinctive a dreptului de a cere executarea silita, invocată de contestatoare. Respinge contestaţia la executare a contestatoarei. Respinge cererea contestatoarei privind cheltuielile de judecată. Dupa parerea mea creditul a fost prescris clar in noiembrie 2011. Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva, si ce anume. Daca nu se mai poate face nimic ce imi poate executa silit dat fiind faptul ca eu detin o casa cu drept viager pentru parintii mei si am o pensie de invaliditate. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 21:37, 24 Noiembrie 2012
Nu, creditul nu a fost prescris!

Este corecta solutia.

Termenul de prescriere este de 3 ani acesta incepe sa curga de la data la care se naste obligatia in sarcina debitorului.

Deci, in cazul dvs. desi ultima plata a fost facuta in noiembrie 2008, totusi spuneti ca banca nu a stat degeaba intimpul scurs pana la introducerea actiunii in instanta.

Prin somatiile primite de la banca (acele "metode de intimidare" asa cum le numiti!) s-a intrerupt cursul prescriptiei debitului. Dupa fiecare somatie incepand sa curga un nou termen.

Si mai este un aspect: termenul de precriptie a intregului credit datorat se calculeaza incepand de la ultima rata pe care o datorati (conform scadentarului primit anexa la contractul de credit).
eu cred ca dvs si avocatul pe care l-ati angajat aveti dreptate... creditul a fost prescris... ... cel mai tarziu in ianuarie-februarie 2012...

Potrivit prev.art.405 (2) C.pr.civ. " Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita".
Contractul de credit, in temeiul legii bancare, are caracter de titlu executoriu.
Dreptul bancii de a cere executarea silita s-a nascut din momentul in care imprumutatul nu si-a platit cel putin trei rate. Cam toate bancile au trecut in contractul de credit acea perioada de 90 de zile care se refera la sumele restante, perioada dupa care banca isi poate recupera dauna.
Consider ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a unui titlu provenit dintrun contract de credit bancar, incepe sa curga dupa aceste 90 de zile in care imprumutatul a inregistrat sume restante.


1. Notificararea creditorului sau celui care il reprezinta nu are caracter de act de executare. Termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita se intrerupe de la data depunerii cererii de executare la organul de executare silita, respectiv executor.
2. In privinta sumei imprumutate si care face obiectul contractului de credit, termenul de prescriptie curge - in acceptiunea mea - dupa expirarea celor 90 de zile in care imprumutatul nu a mai restituit cel putin 3 rate .
Daca ar fi altfel, banca ar putea astepta si 10 ani sa curga dobanzi si penalitati, si abia dupa aceasta perioada sa inceapa executarea silita, considerand ca dobanzile si penalitatile ii sunt indestulatoare si ca este momentul sa-l execute silit pe debitor.


www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
ContSters257414, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)
Prescriere datorie banci-ipoteca mimi03 mimi03 Buna!In 2007 am cumparat un apartament pe firma, in rate cu ipoteca pe 15 ani de la banca.Am platit ratele 1 an dupa care nu am mai putut plati.Ultima rata a ... (vezi toată discuția)