avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Persoana fizica autorizata

Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 27 Noiembrie 2012
Puteti cumulam indemnizatia de somaj cu venituri din PFA pana in 500 lei lunar.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri din activitatea de PFA dau numai daca acestea sunt pana in 500 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj + salariu silvia99 silvia99 va rog frumos, exista vreo situatie in care indemnizatia de somaj se poate cumula cu salariul ? de genul celor in care se poate cumula pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj + venituri ca zilier? soboy soboy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema!In perioada somajului ,daca lucrezi ca zilier sau cu conventie mai pot beneficia in continoare se ... (vezi toată discuția)
Urgent - ajutorul de somaj caef caef Buna ziua. Lucrez la o companie de stat unde urmeaza sa se faca disponibilizari. In cazul in care as fi trecuta pe lista, si in conditiile in care detin un PFA ... (vezi toată discuția)