avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... caldura apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

caldura apartament

Buna seara,

Deranjez cu o problema: de putin timp au fost introduse gaze in blocul in care locuiesc parintii mei. Ei locuiesc la et 1 si cei de la et 2, 3 si 4 si-au pus centrale de apartament. Parintilor mei le este frica ca nu va mai circula caldura deoarece acestia s-au debransat, ei fiind singurii de pe coloana care mai au sistem centralizat.
De asemenea, cei care s-au debransat mai platesc tevile comune(cele din apartamente+subsol prin care vine caldura)-rog pasajul din lege.
De asemenea, ei pot sa taie aceste tevi in apartamentele lor? au nevoie de acordul firmei de caldura si asociatie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:14, 28 Noiembrie 2012
1. Proprietarii care si-au montat CT nu au voie sa taie tevile verticale care sunt proprietate comuna si care au fost montate in baza unui proiect initial de construire a condominiului:
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
......................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor
.

2. Proprietarii care renunta la utilizarea unor parti din proprietatea comuna nu vor fi scutiti de plata cheltuielilor pentru acestea:
HG. 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 32. -
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
...................
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tevi neizolate de la termoficare, bune de plata! ce este de facut? allessandra allessandra Ma lovesc de o aceeasi problema de care se lovesc multi proprietari cu centrale si anume: plata fortata pentru niste tevi ce sunt pentru tur si returul ... (vezi toată discuția)
Neplata partilor comune la caldura PetruCri PetruCri Cum pot fi obligat sa platesc ceva de care nu beneficiez. Un vecin de pe acelasi tronson cu mine si-a taiat tevile de caldura, si astfel acest tronson nu mai ... (vezi toată discuția)
Parti comune centrala termice stancuaurelian stancuaurelian As de prop aproba montarea unei instalati de gaz (coloana)care alimenteaza ap care au centrala au platito numai cei care au centrala itrebare daca apar ... (vezi toată discuția)