avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Recuperare taxa auto la masina noua cumparata in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Recuperare taxa auto la masina noua cumparata in strainatate

In luna mai 2011 m-am aflat cu forme legale in Franta, unde am cumparat o masina noua, direct de la dealer. Am inmatriculat-o acolo platitind toate taxele cerute de statul francez. La revenirea mea definitiva in tara in luna septembrie 2012 a trebuit sa-mi reinmatriculez masina si sa platesc, bineinteles, taxa pe poluare. Intrebarea este: eu pot sa cer in instanta recuperarea acestei taxe. daca da, unde gasesc o motivare potrivita acestei situatii? Va multumesc anticipat.
Puteti cere in instanta recuperarea taxei de poluare in baza art.11, al 1 si al.2, art 148 al.2 si al.4 din Constitutia Romaniei, avand din vedere Legea nr 157/2005 privind ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Articolul 11
(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

Articolul 148
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

Taxa de poluare prevazuta de O.U.G. nr. 50/2008 incalca dispozitiile art. 90 din Tratatul Uniunii Europene, si prin urmare este incasata nelegal .
La cererea debitorului, sumele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale se restituie, potrivit prevederilor art. 117 alin. 1) lit. d) din Codul de procedura fiscala .


Cititi si speta in care CEDO a pronuntat o sentinta favorabila privind regimul discriminator intern de taxare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva taxei de prima imatriculare in romania gabitzu1ro gabitzu1ro as dorii un model de plangere impotriva taxei de inmatriculare rog daca ma ajuta cineva. ms=D> (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto-intampinare administratia finantelor publice liviu_tl liviu_tl Buna ziua! Pe 12 oct 2012 am deschis o actiune la Tribunalul Tulcea pentru recuperarea taxei de poluare platita in mai 2010. Am primit primul termen pe 9 ... (vezi toată discuția)
Taxa de prima inmatriculare 2007 - restituita partial new_2009 new_2009 Se poate contesta decizia de restituire partiala a taxei de prima inmatriculare achitata in nov 2007 ? care este termenul ? :oops:Tratatul Comunitatii ... (vezi toată discuția)