avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ce este o contestatie in anulare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ce este o contestatie in anulare

am o prietena care este chemata ca parte vatamata in proces cu cineva ca inculpat pentru contestatie in anulare-fond-art.176C.p. si nu stie ce inseamna contestatia in anulare
Cel mai recent răspuns: palaghiacristinela , utilizator 17:36, 12 Decembrie 2012
Este o cale extraordinara de atac care se foloseste impotriva hotararilor penale definitive ,in cazurile prevazute de lege.
ce sanse are un condamnat definitiv la inalta cute de casatie si vreau sa stiu daca partea intimata e obligata sa se prezinte
CAPITOLUL IV
CÃILE EXTRAORDINARE DE ATAC

Secţiunea I
Contestaţia în anulare

ART. 386
Cazurile de contestaţie în anulare
Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;
b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare;
#M36
c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f) - i^1), cu privire la care existau probe în dosar;
#B
d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă;
#M50
e) când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385^14 alin. 1^1 ori art. 385^16 alin. 1.
#B
ART. 387
Cererea de contestaţie
Contestaţia în anulare poate fi făcută de oricare dintre părţi, iar contestaţia pentru motivele prevăzute în art. 386 lit. c) şi d), şi de procuror.
#M50
În cererea de contestaţie în anulare pentru motivele prevăzute în art. 386 lit. a) - c) şi e) trebuie să se arate toate cazurile de contestaţie pe care le poate invoca contestatorul şi toate motivele aduse în sprijinul acestora.
#B
ART. 388
Termenul de introducere
#M50
Contestaţia în anulare pentru motivele arătate în art. 386 lit. a) - c) şi e) poate fi introdusă de către persoana împotriva căreia se face executarea, cel mai târziu în 10 zile de la începerea executării, iar de către celelalte părţi, în termen de 30 de zile de la data pronunţării hotărârii a cărei anulare se cere.
#B
Contestaţia pentru cazul prevăzut în art. 386 lit. d) poate fi introdusă oricând.
ART. 389
Instanţa competentă
#M50
Contestaţia în anulare pentru cazurile prevăzute în art. 386 lit. a) - c) şi e) se introduce la instanţa de recurs care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.
#B
Contestaţia pentru cazul prevăzut în art. 386 lit. d) se introduce la instanţa la care a rămas definitivă ultima hotărâre.
ART. 390
Suspendarea executării
Până la soluţionarea contestaţiei în anulare, instanţa sesizată, luând concluziile procurorului, poate suspenda executarea hotărârii a cărei anulare se cere.
ART. 391
Admiterea în principiu
#M50
Instanţa examinează admisibilitatea în principiu a cererii de contestaţie prevăzute în art. 386 lit. a) - c) şi e), fără citarea părţilor.
#B
Instanţa constatând că cererea de contestaţie este făcută în termenul prevăzut de lege, că motivul pe care se sprijină contestaţia este dintre cele prevăzute în art. 386 şi că în sprijinul contestaţiei se depun ori se invocă dovezi care sunt la dosar, admite în principiu contestaţia şi dispune citarea părţilor interesate.
ART. 392
Procedura de judecare
La termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea recursului, sau la rejudecarea cauzei după casare.
Când condamnatul se află în stare de deţinere, dispoziţiile art. 375 alin. 2 şi 3 se aplică în mod corespunzător.
Judecarea contestaţiei prevăzute în art. 386 lit. d) se face cu citarea părţilor interesate în cauza în care s-a pronunţat ultima hotărâre. Instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie sau, după caz, prin sentinţă, ultima hotărâre sau acea parte din ultima hotărâre cu privire la care există autoritate de lucru judecat.
Sentinţa dată în contestaţie este supusă apelului, iar decizia dată în apel este supusă recursului.
ok deci la proces este prezent si procurorul si daca i se admite contestatia inculpatului se poate face apoi recurs la aceasta decizie
.am inteles bine?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanse de rejudecare dupa o contestatie in anulare admisa oltul oltul daca o contestatie in anulare a fost admis in principiu si am fost eliberat inseamna ca am sanse la rejudecare? se admit in principiu asa mai usor sau mai rar? (vezi toată discuția)
Eroare judiciara windwolf35 windwolf35 va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat bun....in urma cu 10 ani se comite o grava eroare judiciara impotriva mea de catre justitie in sensul ca am fost judecat ... (vezi toată discuția)
Cai de atac la o sentinta penala definitiva tom55 tom55 As dori sa stiu caile de atac la o sentinta penala definitiva si unde sa le adresez va multumesc si scuze (vezi toată discuția)