avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent insertie

Am inteles ca mai nou si persoanele care au ales varianta de 2 ani - concediu de crestere a copilului pot sa revina mai devreme la lucru si primesc stimulentul de insertie de 500 ron. Ce se intampla daca dupa ce revin la lucru seful ma da afara, pierd si stimulentul de insertie?(spun asta pt ca nu ma suporta si ultimele luni la lucru inainte de nastere m-a terorizat cu amenintari ca ma da afara, cauta motive sa imi vorbeasca urat....chiar mi-a zis la un moment dat ca "imi da un sut in c*r si ma da afara"-scuzati expresia, asa s-a exprimat) Nu ne descurcam cu banii si nu stiu ce as putea face sa fie mai bine... Ce ma sfatuiti sa fac? Si inca ceva...seful poate sa refuze sa ma primeasca inapoi la lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 28 August 2018
1. Indemnizatia de crestere a copilului conform OUG 148/2005
2. Indemnizatia de crestere a copilului conform OUG 111/2010
3. Variantele de CCC pentru care se poate opta conform OUG 111/2010 3.1. Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an.
3.2. Parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani.
3.3. Parintele are un copil cu handicap
3.4. Parintele solicita direct stimulentul de insertie, neoptand pentru concediul de crestere a copilului (CCC) de 1 an

4. Reglementari noi prevazute de OUG 124/2011

...........................................................................................................
3.4
Parintele solicita direct stimulentul de insertie, neoptand pentru concediul de crestere a copilului (CCC) de 1 an


Persoana indreptatita poate solicita direct stimulentul de insertie incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate, daca indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei. Daca la momentul cererii, persoana solicita de la inceput stimulentul de insertie, se considera ca si-a exprimat optiunea pentru varianta de concediu/indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an.

Aceasta optiune nu mai poate fi modificata pe parcurs, insa persoana poate reveni in CCC, pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, cu plata unei indemnizatii si poate apoi continua cu stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, situatie in care se intoarce la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an.


Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
Batrinu Ionut, Consultant resurse umane
ceea ce ma intereseaza pe mine e :
1. Ce se intampla daca dupa ce revin la lucru seful ma da afara, pierd si stimulentul de insertie?
2. seful poate sa refuze sa ma primeasca inapoi la lucru?
Este normal si etc sa revii dar din pacate te poate da afara dupa ce revii la o perioada scurta.
Pentru mai multe delatii si mult mai exacte citeste OUG 111/2010.
1. - Daca ati ales varianta de CCC pana la 2 ani si reluati activitatea dupa ce copilul implineste 1 an atunci veti beneficia de stimulentul de insertie pana ce copilul implineste 2 ani.
- Angajatorul este obligat sa va reprimeasca pe acelasi post prevazut in contractul individual de munca (CIM).

2. Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie nu puteti fi concediata decat daca angajatorul intra in procedura de reorganizare judiciara sau faliment proceduri declarata ca atare prin hoptarare judecatoareasca.

3. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

- Prin expresia \"dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate\" eu inteleg \"dupa ce se termina CCC sau stimulentul de insertie\".


Interventie moderator:
:rtfm:
victoriavic:

1. Pentru a continua o discutie pe acelasi subiect nu trebuie sa deschideti un topic nou pentru ca nu vom intelege nimic nici dvs. nici noi.

2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

victoriavic a scris:
pun din nou doua intrebari deoarece nu mi s-a dat un raspuns clar... Eu momentan sunt in concediu de crestere a copilului si vreau sa revin la lucru pentru a lua stimulentul de insertie. Ceea ce ma intereseaza pe mine e :
1. Ce se intampla daca dupa ce revin la lucru seful ma da afara (ARE PICA PE MINE), pierd si stimulentul de insertie?sau e obligat pt 6 luni sa ma tina?
2. seful poate sa refuze sa ma primeasca inapoi la lucru ?


1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Indemnizatia de somaj nu este un venit profesional impozabil si deci pe perioada de somaj indemnizat nu puteti beneficia de stimulentul de insertie.

5. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM daca angajatorul nu respecta prevederile legale.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Bună ziua am și eu o întrebare...Soțul meu a intrat în stimulent de inserție cu drept de lucru ,dar după câteva luni s-au certat cu șeful sau și nu a mai fost la lucru .. șeful său ia desfăcut contractul și acum ne-a venit hârtie că trebuie să dăm bani înapoi ,dar din câte știu eu și am citit șeful nu are dreptul sa ii desfacă contractul timp de 2 ani și 6 luni ...îmi puteți da un sfat va rog

Alte discuții în legătură

Perioada stimulentului de insertie crynaku crynaku tata daca solicita stimulentul de insertie ,pe perioada pana implineste copilul 2 ani,angajatorul il poate da afara din serviciu (vezi toată discuția)
Somaj sau concediu crestere copil danapauss danapauss am o fetita cu handicap grad 1,sunt asistent personal,am nascut in septembrie un baietel si am optat sa raman angajata si sa primesc stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie!? petronel11 petronel11 Buna ziua. Am o colega aflata in CCC, pe data de 28.08.2014 copilul implineste un an (tatal indeplineste conditiile prevazute in OUG 111/2010). Conform OUG ... (vezi toată discuția)