avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de timbru verde
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de timbru verde

Buna ziua.
Va rog, ajutor!
O firma la care tin contabilitatea a facut import de aparate electrice din 2010 pana in prezent si nu a aplicat taxa de timbru verde pana acum pentru ca nu au stiut ca trebuie aplicata.
Ce se poate face acum pentru a reveni in legalitate, si pentru perioada din 2010 pana in prezent?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AlexMD1988 , utilizator 12:37, 14 Octombrie 2015
Problema e un pic mai complicata. In primul rand "Taxa verde" nu este o taxa obligatorie impusa de stat si pe care statul o incaseaza. Clientul dvs., in calitate de producator de echipamente electrice si electronice, asa cum este el definit prin HG 1037/2010, are obligatia de a asigura colectarea, valorificarea, tratarea, eliminarea, reutilizarea etc. a unui anumit procent din cantitatea introdusa pe piata. Acest lucru poate sa il faca individual sau prin aderarea la asociatii colective. Cum individual este aproape imposibil ramane varianta a doua. Astfel au aparut mai multe asociatii colective. Acestea, pentru a finanta costul operatiunilor mentionate mai sus au introdus o taxa care a fost numita taxa verde. In functie de costurile proprii, taxa verde a fiecarei asociatii poate fi diferita. Taxa verde este practic un cost care este transferat in mod transparent, vizibil cumparatorului. Oricum din februarie 2011 aceast cost nu mai trebuie evidentiat separat (cu exceptia electrocasnicilor de mari dimensiuni) ci doar inclus in pretul produsului ca oricare alt cost. Din februarie 2013 nu mai trebuie evidentiat deloc (asta daca pana atunci nu se mai modifica legislatia).
Problema mare nu este ca nu a evidentiat taxa verde (aceasta fiind optionala) ci ca nu s-a inregistrat ca producator si nu si-a indeplinit obligatiile de colectare, valorificare etc. (Deduc ca nu si le-a indeplinit din moment ce nu stia de taxa verde) Amenda este de la 40.000 la 50.000 lei.
Pentru alte informatii ma puteti contacta pe mail.


Conform OUG5/2015 Art. 34
(1)Producătorii şi distribuitorii sunt obligaţi să informeze cumpărătorii, în momentul vânzării de EEE, cu privire la costurile colectării, tratării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului, prin evidenţierea separată a acestor costuri.
Sancţiuni
Art. 43
c)cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei:
3.nerespectarea prevederilor art. 34 alin. (1), (3) şi (5);

Timbrul vede trebuie exidentiat separat pe factura, daca nu amenda ??????????
Din 26 aprilie 2015 costul colectarii deseurilor EEE sau cum este denumit generic "timbrul verde" trebuie evidentiat distinct pe factura.
Daca nu, societatea este pasibila de amenda
Buna ziua,
Care ar fi amenda pentru omiterea evidentierii timbrului verde pe prima factura emisa?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice eilirotsin eilirotsin Ce trebuie sa fac eu ca distribuitor de echipamente electrice: \\"La data de 16 aprilie 2015, s-a publicat Ordonanța de urgență NR. 5/2015 privind ... (vezi toată discuția)
Contract cu e on și achiziția ... Almaviva Almaviva Dacă am făcut contract cu E on pentru gaze naturale și achiziția în rate a unei centrale termice, cum se taxează timbrul verde și cât costă? Am ... (vezi toată discuția)
Timbrul verde ContSters83016 ContSters83016 AS FI RECUNOSCATOARE DACA CINEVA CARE CUNOASTE LEGIILE POATE S AIMI DEA CAT MAI MULTE INFORMATI DESPRE TAXA VERDE SI ANUME -CINE ESTE OBLIGAT SA O PUNA ... (vezi toată discuția)