avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... programare concedii de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

programare concedii de odihna

Buna ziua!
Trebuiesc intocmite programarile de concediu de odihna in aceasta perioada. As dori sa stiu daca in programare se trece doar numarul zilelor sau/si perioada de concediu; ex: ianuarie - 10 zile - 14-25ianuarie 2013?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 16 Mai 2013
Se stabileste perioada sau data efectuarii concediului, dupa caz. Banuiesc ca nr. de zile e deja stabilit prin CIM si CCM, daca aveti.

Gasiti mai jos si articolele din Codul Muncii referitoare la programarea concediilor.

Succes!

Art. 148 - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.

(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Art. 149 - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Cf. Art. 148 alin (3) " SE POATE stabili DATA. Daca pun numai numarul zilelor poate fi o incalcare a legii?
Mai am o intrebare : referitor la stabilirea nr. de zile de concediu de odihna se scad zilele de concediu medical, avand in vedere directiva europeana prin care se stipuleaza ca nr zilelor de concediu de odihna nu pot fi afectate de nr zilelor de concediu medical? Am primit pe mail un rasp al dvs intr-o discutie de acest gen si am urmarit si discutiile pe forum si nimeni nu era lamurit. DA sau NU se scad din zilele de CO perioada proportionala a CM; cf timpului lucrat se acorda CO? sau se acorda integral indiferent de nr. zile cm intr-un an. Altcineva mi-a spus ca pana la 30 zile calendaristice nu se scad deloc. Chiar nu mai stiu.
Multumesc pt raspuns
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Insa atentie ca, nici Directiva si nici hotararea CEJ nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

Din ce mi-ati scris am inteles cam asa: "Sa se modifice, primesc, dar sa nu se schimbe nimic. Sa nu se modifice, primesc, dar sa se schimbe pe ici pe colo, in punctele esentiale" ( referitor la concediul medical ce afecteaza sau nu concediul de odihna)
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
tecuveronica, utilizator

Alte discuții în legătură

Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna valibucur1974 valibucur1974 angajatorul ma poate obliga sa imi iau concediu de odihna intr-o anumita perioada din an, in conditiile in care eu nu doresc? (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)