avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand/cât trebuie sa depun taxa judiciara de timbru?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand/cât trebuie sa depun taxa judiciara de timbru?

Care este termen limita pentru depunerea taxei de timbru judiciar sub sancțiunea anularii cererii datorită netimbrarii acesteia?

1. Taxa de timbru trebuie depusă o dată cu depunerea cererii care trebuie timbrata înainte de primul termen necunoscut subsemnatului?

2. Taxa de timbru trebuie depusă pana la primul termen necunoscut subsemnatului,( deși instanta a îndeplinit procedura de citare a subsemnatului)?

3. Dacă depun o data cu cererea înainte de primul termen necunoscut subsemnatului o taxă de timbru de 1000 lei (peste/în plus fata de taxa de timbru de 129 lei de ex. care normal as crede eu că trebuie timbrata funcție de Legea taxei de timbru în vigoare) pentru a evita astfel respingerea cererii mele ca insuficient timbrata la primul termen necunoscut subsemnatului, când și cine Îmi va restitui suprataxa de timbru judiciar?

4. Funcție de ce factori se stabilește taxa de timbru la același imobil din litigiu?

Exemplu :
4.1. La dosar 1. Mi-i s - a solicitat indicarea valorii imobilului pentru stabilirea taxei judiciare de timbru.
Am indicat valoarea imobilului la 1000 lei în vederea stabilirii cuantumului taxei de timbru.
Instanta a stabilit cuantumul taxei de timbru la 91 lei.

4.2. La dosar 2. Acelasi imobil Mi-i s-a solicitat indicarea valorii imobilului pentru stabilirea taxei judiciare de timbru.
Am indicat valoarea imobilului la 1000 lei în vederea stabilirii cuantumului taxei judiciare de timbru. Instanta a stabilit cuantumul taxei de timbru la 129 lei.

4.3. De ce la același imobil, aceiași instanta, la aceiasi valoare declarat în vederea stabilirii cuantumului taxei de timbru, a stabilit cuantumuri de taxe de timbru diferite?
Cel mai recent răspuns: Popescu2012 , utilizator 20:54, 27 Ianuarie 2013
1.Puteti depune dovada platii taxei de timbru la primul termen.
2.Nu cred ca instanta va accepta evaluarea imobilului in cuantumul de 1000 lei si va dispune o expertiza, consecinta fiind faptul ca veti complecta taxa de timbru in functie de valoarea stabilita prin expertiza.
3. Achitati suma stabilita de instanta (exact cat scrie pe citatii).
4. Taxa de timbru se stabileste conform Legii nr.146/1997, actualizata.
taxa de timbru se achita (tot conform legii) inainte, adica o data cu depunerea actiunii se depune si dovada achitarii taxei de timbru si timbrul judciar (procedural asa ar fi corect...ca in prcatica e altceva, nu aceasta era subiectul discutiei).
dvs insa in calitate de reclamant trebuie sa indepliniti cerintele art 112. cp.civ (cat va mai fi in vigoare).
una dintre principalele obligatii ale partilor implicate intr-un proces este aceea de a urmari desfasurarea acestuia. Exista internet, exista arhive, opisuri, exista mai multe metode prin care justitiabilul se poate interesa de soarta procesului sau, mai ales daca e reclamant. Ca de ex prin simpla accesare a site-ului just.ro - portalul instantelor de judecata, de unde, de obicei, se afla termenul de judecata mai inainte a a sosi citatia in cutia postala.
si mai exista si ajutorul public judiciar daca nu va permiteti plata taxei de timbru sau unui avocat.
'' 2.Nu cred ca instanta va accepta evaluarea imobilului in cuantumul de 1000 lei si va dispune o expertiza, consecinta fiind faptul ca veti complecta taxa de timbru in functie de valoarea stabilita prin expertiza.''

2.1. Instanta a acceptat valoarea declarată a imobilului aflat în litigiu in vederea stabilirii taxei de timbru la 1000 lei întrucât valoarea la care se calculează taxa de timbru, este cea declarată în acţiune sau în cerere. (vezi legea taxei de timbru art. 2 (3))

2.2. Instanta nu a apreciat (din oficiu - autosesizare) această valoare ca derizorie și nu a dispus nici o expertiza și nici nu a stabilit taxa de timbru funcție de valoarea orientativa stabilită prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici pe care instantele le vor solicita la începutul fiecărui an!? (potrivit legii taxei de timbru!?)

2 3. E corect asa ceva?
2.3.1. Ce se poate face în acest sens?

2.4. Doar cealaltă parte trebuie /poate sa conteste că valoarea declarata de parti este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici, astfel încât instanta să aprecieze ca derizorie această valoare sau inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici pe care instantele le vor solicita la începutul fiecărui an, iar taxarea cererilor să fie făcută la aceasta din urma valoare!?

'' 3. Achitati suma stabilita de instanta (exact cat scrie pe citatii).''

3.1. Dacă pe citatii scrie ca trebuie să plătesc 0 (zero) lei, cât trebuie să plătesc, și cu ce dovedesc ca am plătit 0(zero) lei!?

În legea taxei de timbru scrie ca taxa de timbru se plătește anticipat și ca trebuie atașată cererii.

În același dosar, în care am intervenit, am fost citat la domiciliu cunoscut de 5 ori cu mențiunea de plata a taxei de timbru în cuantum de 0 (zero) lei, iar apoi în urma aceiași cereri de interventie, în același dosar,, am fost citat prin publicitate la ușa instantei si în ziar cu menţiunea plății taxei de timbru în cuantum de 8 lei.. Iar cererea mea a fost respinsa /anulată ca netimbrata!

E corect asa ceva?

''Art. 2

(3)Valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau în cerere. Dacă această valoare este contestată sau apreciată de instanţă ca derizorie, evaluarea se va face potrivit normelor metodologice prevăzute la art. 28 alin. (2) din prezenta lege.

Legea 146 1997 actualizată''

'' (2)Taxarea cererilor prevăzute la alin. (1) se face la valoarea imobilului declarat de părţi. În cazul în care valoarea declarată de părţi este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici, taxarea cererilor se va face la această din urmă valoare.

(3)Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi la taxarea cererilor în materie de moştenire.

(4)Instanţele de judecată vor solicita la începutul fiecărui an camerelor notarilor publici expertizele privind stabilirea valorilor orientative ale bunurilor imobile din circumscripţia teritorială a instanţei.

Legea 146 1997 actualizată ''

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru.. de ce/când /cum nu/este apreciatã de instanþã valoarea ca derizorie? Popescu2012 Popescu2012 \'\'legea taxei de timbru art 3 3. Valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau în cerere. Dacă această valoare ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru actiune constatare drept proprietatae constantin popovici constantin popovici am formulat o actiune in constatare a dreptului de proprietate asupra unui teren de 160 m.p..situat Municipiul Falticeni -care este procentul utilizat la ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)