avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daca nu m-am constituit parte civila in procesul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Daca nu m-am constituit parte civila in procesul penal, ma pot indrepta pe calea civila?

in 09/05/2012 a fost pronuntata sentinta intr un proces penal in care am fost parte vatamata.v as ruga sa mi spuneti daca pot intenta un proces civil in acest moment?multumesc
Cel mai recent răspuns: marusca , utilizator 17:52, 2 Ianuarie 2016
Nu expuneti foarte clar situatia reala, este necesar a prezenta daca in cadrul procesului penal, v-ati constituit parte civila, sau nu, cat si daca actiunea civila in cadrul procesului penal a fost solutionata.

In situatia in care in cazul procesului nu v-ati constituit parte civila, puteti formula cerere de chemare in judecata pe civil impotriva vinovatului de savarsirea infractiunii in speta, numai ca problema majora in acest caz este efectuarea timbrajului legal la valoarea pretentiilor solicitate in civil, achitand in acest sens taxa judiciara de timbru.

Avantajul solutionarii actiunii civile in cadru procesului penal este gratuitatea acesteia, astfel spus partea vatamata poate pana la citirea actului de sesizare sa se constituie parte civila cu orice suma si orice cunantum cu titlu de daune morale si daune materiale.
Asupra daunelor morale se va pronunta judecatorul avand in vedere ratiuni de apreciere obiectiva, si avand in vedere gravitatea cazului dedus judecatii cat si gradul de culpa, insasi jurisprudenta si practica judecatoreasca privind acordarea acestor sume de bani, este foarte clara in aceea ca se lasa la aprecierea intima a magistratului cuantumul daunelor morale.
In ceea ce priveste daunele materiale acestea trebuiesc dovedite, cu documente justificative.

Depinde de caz.

O zi buna, si ma bucur ca am putut sa va fiu de folos,

Multumesc frumos.Aveti dreptate asa este,am omis sa scriu ca nu m am constituit parte civila in procesul penal.Era pt prima oara cind eram implicat intr un proces,neintelegid termenii juritici.Nu doresc decit recuperare sumei de bani cheltuiti la medicul stomatolog ,bani pt care am facturi justificative.Multumesc frumos.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.pct.2.6 din Regulament
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Puteti sesiza instanta civila daca nu au trecut 3 ani de la comiterea faptei.
multumesc mult.
Am urmatoarea intrebare: am facut o contestie la ordonanta procurorului general de neinceperea urmaririi penale. Am depus-o la ICCJ. Deja am termen. Trebuie sa ma prezint personal? Nu am avocat si nici nu as vrea sa angajez momentan pina nu obtin o solutie a ICCJ. Pot cere solutionarea in lipsa a CONTESTATIEI mele?? E vorba de penal in care eu sint parte vatamata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat pentru recuperarea prejudiciului Florin.Frusinoiu Florin.Frusinoiu postez din nou aici pentru ca primul post l-am plasat in alta sectiune si cred ca aici este mai portivit. Problema mea este in felul urmator: in anul 2009 ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale cercetasa cercetasa dupa un proces penal partea vatamata poate merge in instanta civila pentru daune morale si materiale?? (vezi toată discuția)
Actiune civila in procesul penal dislexic dislexic buna ziua, intr-un proces de vatamare corporala, la primul termen, dupa constituirea ca parte civila, instanta m-a intrebat daca mai am de depus probe in ... (vezi toată discuția)