avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Informare obligatorie in procesele declansate dupa 23 ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Informare obligatorie in procesele declansate dupa 23 decembrie 2012

Potrivit OUG 90/2012, in procesele declansate dupa 23 decembrie 2012 (si au unul din obiectele prevazute de art 60^1 din legea 192/2206) partile vor fi obligate sa faca dovada participarii la sedinta de informare cu privire la mediere, daca au termen incepand cu 1 februarie 2013.

Ca urmare, cred ca in primele luni de informare obligatorie, cele mai multe dosare in care partile trebuie sa faca dovada vor fi ce au ca obiect conflictele de familie:
a) continuarea căsătoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exerciţiul drepturilor părinteşti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor;
f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Ramane de vazut ce se va intampla cu Ordonantele presedintiale ce au ca obiect neintelegerile dintre parinti referitoare la domiciliu, exercitarea drepturilor parintesti, etc. in conditiile in care legea nu face diferentierea.

OUG 90/2012 , care face referire şi la art. din NCPC, ar trebui să se aplice de la data de 1 februarie 2013, întrucât s-a dorit corelarea dispoziţiilor din Ordonanţă, cu art. din Noul Cod de procedură civilă. Zilele astea se discuta propunerea de amanare a intrării în vigoare a NCPC, până la data de 1 iulie a.c. ,fapt care pare să devină certitudine.NU se ştie încă dacă această amânare va atrage după sine şi inaplicabilitatea de la data de 1 februarie a dispoziţiilor Ordonanţei, care prevede informarea obligatorie a justiţiabililor cu privire la avantajele procedurii medierii.
Rămâne ca aceste aspecte să fie stabilite , prin discuţii la nivelul MJ şi Consiliul de Mediere.
Pe de altă parte, Ordonanţa 90 /2012 conţine şi dispoziţii privind materia penală, iar în privinţa acestora, cel puţin, nu ar trebui să existe niciun impact negativ, în opinia mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de divort dupa intrarea in vigoare a ncpc - mediere obligatorie? Mariasa Mariasa Buna ziua !! Am depus o cerere divort fara acordul partilor, pe data de 20.02.2013!! Inca nu s-a fixat primul termenul de judecata. Stiti cumva daca noul ... (vezi toată discuția)
Despre informarea obligatorie privind medierea, la actiuni civile sub 50.000 lei eagle_free eagle_free Buna ziua. as dori sa deschid un subiect in ce priveste sfera de aplicare a procedurii prealabile instantei de judecata care ar urma sa fie obligatorie la 01 ... (vezi toată discuția)
Medierea si noul cod de procedura civila Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I s-a dat azi ordonanta de catre guvern pt aminarea intrarii noului cod civli pina la 15 februarie? deci informarea obligatorie cu privire la mediere intra in ... (vezi toată discuția)