avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara convenita ramane fixa?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara convenita ramane fixa?

Prin sentinta civila s-a stabilit sa-i platesc ex-sotiei o sulta de 40%, casa revenindu-mi mie, iar copilului o suma lunara de 250 euro precum si prima de asigurare pentru o bursa de studii, pana la varsta majoratului. M-am achitat de toate aceste obligatii pana in prezent.
Poate ex-sotia sa ceara suplimentarea acestei sume pentru copil pe viitor? Cum pot evita astfel de actiuni posibile ale ei?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:56, 9 Februarie 2009
Da , daca veniturile dvs se maresc , sotia are dreptul de a se adresa instantei de judecata in vederea maririi cuantumului pensiei de intretinere.
O sesizare a instantei de judecata de catre fosta sotie nu ar putea fi evitata de catre dvs.
Mai mult de atat , neplata , cu rea credinta , cu rea vointa , a pensiei de intretinere , pe timp de cel putin 2 luni conduce la savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului mama copilului poate sa solicite o majorare de pensie daca dumneavoastra veti realiza venituri mai mari fata de cele la care a fost stabilita pensia initial. Dupa implinirea vastei de 18 ani copilul dumneavoastra poate solicita acest lucru.
Si dumneavoastra puteti solicita micsorarea pensiei de intretinere daca veniturile dumneavoastra vor fi mai mici fata de cele la care a fost stabilita pensia initial.
de la implinirea varstei de 18 ani , majorul are calitate procesuala activa , acesta este titularul cererii de chemare in judecata , pt a nu fi respinsa pt lipsa calitatii procesuale
Pe cale de consecinta, acesta va sesiza instanta de judecata.
Urmeaza sa-i platesc cei 40% si ma gandeam daca as putea sa inchei un act de comun acord cu ea asa incat suma sa ramana fixa. Dar inteleg ca, copilul poate cere el la varsta majoratului o astfel de majorare, deci ar fi doar temporara o astfel de solutie.
Multumesc pentru raspunsuri!
sotia poate oricand sa ceara o majorare a pensiei iar dvs puteti sa cereti oricand o micsorare a pensiei daca demonstrati ca veniturile dvs au devenit mai mici.

av. vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor dandascalu44 dandascalu44 buna ziua, am o hotarare de divort, definitiva, conform caruia mi s-a stabilit plata pensiei de intretinere pentru copil, pana la implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat dennyx dennyx Am 19 ani, sunt studenta la zi, buget.Parintii mei sunt divortati de 18 ani.Stiu ca inca pot primi pensia alimentara pentru ca imi continui studiile. Pana la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elenyta 7 elenyta 7 Fiul meu a implinit 18 ani cum poate sa beneficieze in continuare de pensie alimentara.? Ce trebuie sa faca si ce acte ii trebuiesc? Tatal lui mai are un ... (vezi toată discuția)