avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,
Sunt divortata de tatal copilului meu, in varsta de 9 ani, iar copilul mi-a fost incredintat mie. Tatal plateste pensie alimentara. Peste 3 luni, iubita fostului meu sot trebuie sa nasca.
Intrebarea mea este: i se va micsora pensia alimentara daca tatal recunoaste copilul care urmeaza sa se nasca (momentan plateste 1/4 din salariul net)?
Si as mai avea o intrebare: Daca fostul meu sot , pe langa job-ul pe care il are, mai are si un PFA, nu e normal sa se plateasca si pe aceasta pensia alimentara? Instanta a decis sa plateasca 1/4 din venituri, nu doar din salariul pe care il are la respectivul job?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 11:33, 16 Ianuarie 2013
daca mama celui de-al doilea copil solicita pensie de intretinere, atunci da, se va micsora cuantumul la 1/3 din salariu

iar dv, daca doriti sa se calculeze pensia si raportat la veniturile din PFA trebuie sa formulati o cerere de majorare a pensiei de intretinere
In cazul in care mi se va micsora pensia alimentara voi fi anuntata? Se va deschide un proces ma gandesc.
Daca voi prezenta la proces faptul ca tatal este PFA din 2010 se va lua in calcul sau va trebui sa existe 2 procese, unul intentat de el si celalalt de mine?
Da, cererea se va judeca in contrdictoriu cu dvs, veti fi citata sa va prezentati. Domnul va cere reducerea procentului pt ca i s-a mai nascut un copil, iar dvsveti depune cerere reconventionala prin care cereti ca procentul cu care sunteti de acord de 16.5% sa fie aplicat veniturilor sale, cereti a paratul sa aduca de la job adeverinta d evenituri si de sectia financiara ce venituri a realizat in ultimele luni
gi_jane2 a scris:

Da, cererea se va judeca in contrdictoriu cu dvs, veti fi citata sa va prezentati. Domnul va cere reducerea procentului pt ca i s-a mai nascut un copil, iar dvsveti depune cerere reconventionala prin care cereti ca procentul cu care sunteti de acord de 16.5% sa fie aplicat veniturilor sale, cereti a paratul sa aduca de la job adeverinta d evenituri si de sectia financiara ce venituri a realizat in ultimele luni


Ok, insa credeti ca , daca voi cere sa mi se plateasca din urma, de la data cand si-a facut PFA, cum era normal, as avea vreo sansa sa primesc?
Multumesc
In ceea ce priveste reducerea pensie de intretinere motivat de faptul ca debitorul va mai avea un copil, va trebui sa asteptati. Actiunea trebuie promovata de tata. In eventualitatea in care va introduce o astfel de actiune, va fi admisa si pensia va fi redusa la 1/6 din venituri. Admiterea unei astfel de actiuni nu este conditionata de existenta unei hotarari de stabilire a pensiei pentru celalat minor. Este suficient doar faptul ca mai are un copil.
Exista si varianta ca tatal sa nu promoveze o astfel de actiune si dv sa ramaneti tot cu procentul de 1/4 este o optiune a lui, nu o obligatie.

Pentru veniturile din PFA nu puteti cere instantei sa va acorde din urma. Pensia de intretinere se acorda de la data introducerii cererii de chemare in judecata. Daca dv considerati si puteti demonstra ca veniturile debitorului au fost si sunt mai mari decat cele din care v-a fost platita pensia pana in prezent, va puteti adresa unui executor judecatoresc in vederea recuperarii sumelor restante.
Avand in vedere ca pentru dv este mai avantajos sa ramaneti la procentul pe care il aveti acum, poate ar fi mai indicat sa asteptati sa vedeti daca va solicita reducerea si abia apoi sa va adresati executorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire pensie alimentara dupa nasterea celui de al doilea copil ContSters317434 ContSters317434 Buna ziua, Am nevoue de un sfat. Am divortat in urma cu trei ani de comun acord.In urma divortului am stabilit tot de comun acord cuantulmul pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara. adorama adorama Dupa divortul de sotul meu mi-a fost incredintat copilul spre crestere si educare mie. Mi s-a stabilit pensia ce trebuia sa o primesc pt copil, pe salariu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)