avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa datorii stat
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa datorii stat

Buna ziua,

Am urmatoarea intrebare:
O societate comerciala are datorii la bugetul de stat. Datoriile au deja o vechime de peste 2 ani, de cand societatea nu a mai avut nicio activitate. Datoriiile sunt de cca 30 mii lei.Societatea doreste sa intre in insolventa. Credeti ca finantele o sa ii ceara insolventa si o sa inceapa demararea procedurii, datorita datoriilor, sau trebuie sa o ceara societatea respectiva?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 08:38, 4 Martie 2013
Orice creditor, indiferent ca este persoana fizica sau juridica de drept public ori privat, pentru a solicita deschiderea procedurii insolventei trebuie ca valoarea creantei sa fie de cel putin 45.000 lei.
In cazul dumneavoastra nu se poate ca organul fiscal sa solicite deschidere procedurii insolventei ci sa inceapa formalitatile de executare silita pentru recuperarea sumei care constituie obligatie neachitata.
Puteti solicita dumneavoastra intrarea in procedura insolventei daca indepliniti conditiile din legea nr. 85 / 2006, respectiv art. 3 pct. 1 lit a si b, art. 27, 28, 30.
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt si abilitat!
Un facsimil din Legea 85 /2006 ...ART. 27 (1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.

Dupa ce m-am lovit de problema insolventa/faliment, constat ca este un risc si in a cere insolventa si in a nu o face. Se poate ajunge in situatia sa fiti acuzat ca nu ati demarat procedura insolventei si ati lasat firma sa acumuleze datorii.
Ei, nici chiar asa. Sunt foarte rare situatiile in care un administrator sau un asociat este acuzat ca nu a initiat procedura insolventei. Problema insolventei este ca daca nu o deschizi tu, o deschid altii.
Mi-a mai venit in minte o intrebare. |Societatea are datorii catre asociati (creditare firma) de peste 45.000 lei. Asociatii pot cere ei lichidarea firmei pentru datoriile catre ei?

Alte discuții în legătură

Faliment ContSters69698 ContSters69698 Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)
Lichidare firma ContSters154162 ContSters154162 Societate pe actiuni aflata in lichidare voluntara, cu lichidator ales. Au trecut doi ani(cred) si lichidatorul nu a reusit sa valorifice bunurile societatii; ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu datoriile la stat ale srl in momentul dizolvarii? sergiugrig sergiugrig Dupa dizolvarea judiciara a unui SRL cu 2 asociati si ~20.000 RON debite la stat(amenzi, TVA, CAS...), dupa acoperirea debitelor in limita capitalului, ce se ... (vezi toată discuția)