avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

Pentru perioada inainte de 01.04.2001 orele festive platite 100% vor intra la calculul indemnizatiei pentru pensie ? Va trebui sa prezint adeverinta in acest sens ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lungu Constantin , utilizator 21:34, 21 Ianuarie 2013
Daca ati lucrat in ture si ati primit spor pentru lucru in zile de sambata, duminica si sarbatori legale, evidentiat in statele de plata din perioada respectiva, atunci puteti sa va adresati angajatorului pentru eliberarea unei adeverinte privind acordarea sporului respectiv.
Atentie, este obligatoriu ca acel spor sa fie nominalizat in contractul colectiv de munca ca spor permanent si sa nu fi fost inscris in carnetul de munca.
Intrebati la compartimentul personal (resurse umane) daca sunt indeplinite aceste conditii.


HG nr. 257/2011: ANEXA 15

SPORURILE, INDEMNIZAŢIILE ªI MAJORÃRILE DE RETRIBUŢII TARIFARE
care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au fãcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual

................
V. Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale:
● sporul de vechime în muncã (a se vedea pct. I);
● sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie;
● indemnizaţia de zbor;
● sporul pentru condiţii grele de muncã;
● sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
● sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
● alte sporuri cu caracter permanent prevãzute de legislaţia specificã fiecãrui domeniu de activitate sau prevãzute în contractele colective şi individuale de muncã.
Menţiune: Aceste sporuri se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare, cât şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrãrii în vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992.
VI. Adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde:
● datele de identificare a persoanei;
● denumirea unitãţii;
● perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncã;
● funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
● denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
● perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat;
● adeverinţele vor purta numãr, data eliberãrii, ştampila unitãţii, precum şi semnãtura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.
Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncã.

Va multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta zile festive dali_c dali_c Buna ziua, Se pot elibera adeverinte pentru cei care au lucrat in zile festive pentru pensie? (vezi toată discuția)
Data pensionarii pt limita de varsta Pusika17 Pusika17 Buna ziua, As vrea sa aflu : data pensionarii pt. limita de varsta fiind nascuta la 17.08.1955 , daca sporul de acord global si bonusurile anuale/lunare se ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa contina in mod corect un act pt dosarul de pensionare flori54 flori54 Buna ziua! Sunt invatatoare si trebuie sa-mi intocmesc dosarul de pensionare. Am insa probleme cu secretarele pt ca ele sustin ca trebuie sa elibereze ... (vezi toată discuția)