avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un gradul de invaliditate 2.

Comisia medicala de anul acesta a incadrat-o la gradul 3 de invaliditate.

Intrebarea mea este urmatoarea: mai poate beneficia de pensie de urmas, avand gradul 3 de invaliditate? Daca raspunsul este unul afirmativ, care este pensia minima de care poate beneficia (am inteles ca ar exista o pensie minima la nivel de tara)? :(

Mentionez ca mama are doar patru ani vechime in campul muncii, cei de la comisia medicala recomandandu-i sa obtina pensie de boala (in locul celei de urmas) in baza certificatului ce o incadreaza in gradul 3 de invaliditate.

Cu doar 4 ani in campul muncii, poate beneficia de pensie de boala, mama avand 54 de ani ?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CatalinNic , utilizator 21:10, 19 Ianuarie 2013
Daca mama dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate de gradul III, nu are dreptul la pensie de urmas.
Potrivit Art. 86 din Legea nr. 263/2010:
,,(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).“
La implinirea varstei standard de pensionare sunt aplicabile dispozitiile art. 85 din lege.

Urmare a Deciziei Curtii Constitutionale 680/2012, pensionarea pentru invaliditate nu mai este conditionata de un anumit stagiu de cotizare in functie de varsta, deci mama dvs. poate beneficia de pensie de invaliditate, chiar daca a lucrat doar 4 ani.
In cazul in care cuantumul pensiei de invaliditate de gradul III cuvenit conform Legii nr. 263/2010 va fi mai mic de 350 lei, va primi indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia socială minimă garantată).
Cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2012 a fost de 350 lei.

[ link extern ]
Va multumesc pentru raspunsul clarificator. O zi buna! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor: deces in familie - ajutor din partea institutiei, pensie de urmas crainic76 crainic76 Buna seara! Va rog sa ma ajutati in legatura cu 2 probleme: 1. Tatal meu a decedat in data de 12 iulie a. c. Eu sunt cadru didactic la o scoala din oras . ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)