avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic poate desfasura ca voluntar o alta ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic poate desfasura ca voluntar o alta activitate?

Buna ziua
Avand in vedere faptul ca sunt consilier juridic si ca art 10 din Legea nr. 514/2003 imi interzice sa desfasor orice alta profesie salarizata, ati putea sa-mi spuneti va rog daca as putea sa desfasor ca voluntar (cu un contract de voluntariat) o alta activitate (este in domeniul - organizare de evenimente)? Sau sub ce forma as putea sa desfasor aceasta activitate cat sa fie legal atat pentru mine cat si pentru firma cu care as dori sa colaborez pe partea aceasta?
Mentionez ca sunt si functionar public.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:26, 26 Ianuarie 2013
Da, se poate incheia un contract de voluntariat dar numai cu o persoană juridică de drept public sau persoana juridică de drept privat, fără scop patrimonial, care administrează activitatea de voluntariat.

Art. 2 din Legea nr.195/2001:
În sensul prezentei legi:
a)voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială;

b)activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar şi altele asemenea;

c)organizaţia gazdă este persoană jurdică de drept public sau persoana juridică de drept privat, fără scop patrimonial, care administrează activitatea de voluntariat. În raport cu natura activităţii desfăşurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implică, impactul produs, respectiv răspunderea pe care o implică, între părţi se poate încheia un contract de voluntariat;

d)contract de voluntariat este o convenţie cu titlu gratuit, încheiată între o persoană fizică, denumită voluntar, şi o persoană juridică, denumită organizaţie gazdă, în temeiul căreia prima persoană se obligă faţă de a doua să presteze o activitate de interes public fără a obţine o contraprestaţie materială;
.......
Si in conditiile in care firma cu care as dori sa colaborez e cu scop patrimonial ce varianta as putea gasi ca totusi sa pot sa desfasor activitatea aceasta?
Hmm, ma gandeam la un contract de prestari servicii, tinand cont ca respectivul serviciu nu poate fi catalogat neaparat o profesie in sine, iar in urma acestui contract nu veti fi salarizata ci doar vi se va achita o contraprestatie baneasca. Acum in schimb trebuie sa aveti grija si la legea 188.
Poate incheia un contract de mandat ...
mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activităţi profesionale este obligatoriu cu titlu oneros?

Alte discuții în legătură

Practica sau contract de colaborare JackyVip JackyVip Buna , eu vreau sa fac practica la diverse firme , pentru a acumula experienta in anumite domeni, si eu nu vreau sa cer nici o remuneratie , ce contract este ... (vezi toată discuția)
Voluntari in asociatie suciu_diana suciu_diana Buna ziua, poti sa ai voluntari intr-o asociatie cu scop economic? Pot voluntarii sa ocupe posturi similare cu posturi pentru care exista deja angajati ... (vezi toată discuția)
Voluntariat Korobase Korobase Daca un angajat doreste sa faca voluntariat timp de o luna (iar firma sa doneze o parte din incasari catre un orfelinat sau ONG), ce tip de contract se face cu ... (vezi toată discuția)