avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Practica sau contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Practica sau contract de colaborare

Buna , eu vreau sa fac practica la diverse firme , pentru a acumula experienta in anumite domeni, si eu nu vreau sa cer nici o remuneratie , ce contract este posibil sa inchei cu firma ?
Cel mai recent răspuns: JackyVip , utilizator 08:02, 10 Septembrie 2013
Contract de voluntariat: Obiectul prezentului contract il constituie desfasurarea de catre voluntar a activitatilor prevazute in fisa postului, anexata la contractul de voluntariat, fara a obtine o contraprestatie materiala.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Contractul de voluntariat nu se poate incheia cu o societate comerciala.

Legea voluntariatului - Legea nr. 195 din 20 aprilie 2001
Art. 2. - In sensul prezentei legi:
a) voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala;

b) activitatea de interes public este activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea;

c) organizatia gazda este persoana jurdica de drept public sau persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, care administreaza activitatea de voluntariat. In raport cu natura activitatii desfasurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implica, impactul produs, respectiv raspunderea pe care o implica, intre parti se poate incheia un contract de voluntariat;

d) contract de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala;
....

Art. 6. - (1) Este interzis sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.

(2) Sunt lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi de persoanele juridice prevazute la art. 1, in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.
Bun , atunci ce se poate incheia ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic poate desfasura ca voluntar o alta activitate? CorinaP85 CorinaP85 Buna ziua Avand in vedere faptul ca sunt consilier juridic si ca art 10 din Legea nr. 514/2003 imi interzice sa desfasor orice alta profesie salarizata, ati ... (vezi toată discuția)
Desfasurarea unor activitati in timpul concediului crestere copil buze buze Buna ziua, in timpul concediului de crestere copil persoana in cauza poate desfasura activitati de voluntariat? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Claus1500 Claus1500 Buna ziua, Am o intrebare referitoare la perioada concediului de crestere al copilului. Situatia mea se prezinta astfel: Sunt angajat in ultimile 8 luni ... (vezi toată discuția)