avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale scutire impozite locale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

scutire impozite locale

buna ziua,

va rog sa ma ajutati sa inteleg:
mama mea este vaduva de veteran de razboi si prizonier. in timpul razboiului ea,copil fiind, a fost refugiata din Moldova in Sacele -Brasov,timp de 8 luni de zile ptr.care are si o indemnizatie. in aceste conditii,exista o legislatie care prevede o scutire partiala sau totala de impozitul ptr.casa si pamintul detinut ?va multumesc respectuos.















Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:43, 22 Ianuarie 2013
Conform art. 284 alin. 3 Cod fiscal impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren nu se aplică văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război care nu s-au recăsătorit.
Daca mama dumneavoastra nu s-a recasatorit beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe cladire si teren. Scutirea se acorda in proportie de 100% si este necesara intocmirea unei cererii in acest sens - baza legala normele de aplicare ale art. 284 pct. 211 si 212.
Legea nr. 44 din 1 iulie 1994*) (*republicata*) privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi
MONITORUL OFICIAL nr. 783 din 28 octombrie 2002
ART. 16
Veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
a) cate 12 calatorii gratuite, dus-intors, sau 24 calatorii simple, in cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferata, la tren de orice rang, pentru marii mutilati, pentru invalizii de razboi, precum si pentru veteranii de razboi decorati cu ordine si medalii.
Veteranii de razboi nedecorati, precum si vaduvele de razboi au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 6 calatorii interne gratuite, dus-intors, sau la 12 calatorii simple pe calea ferata, la tren de orice rang. Generalii si ofiterii calatoresc la clasa I, iar ceilalti veterani de razboi nedecorati si vaduvele de razboi, la clasa a II-a.
Veteranii de razboi si vaduvele de razboi care locuiesc in mediul rural au dreptul in cursul unui an calendaristic la 12 calatorii interne dus-intors gratuite pe mijloacele de transport auto, daca nu exista posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata, sau la 12 calatorii interne gratuite dusintors pe caile fluviale, la alegere.
In cadrul numarului de calatorii stabilit pentru titulari, acestia le pot folosi si pentru insotitori.
Insotitorii marilor mutilati si ai invalizilor de gradul I beneficiaza de aceleasi drepturi de transport gratuit si la aceeasi clasa ca si titularii drepturilor ai caror insotitori sunt;
b) gratuitati pe mijloacele de transport in comun in mediul urban (metrou, tramvai, troleibuz, autobuz);
c) prioritate la repartizarea si inchirierea locuintelor din fondul locativ de stat;
d) prioritate in acordarea de credite pentru construirea sau cumpararea de locuinte in conditii avantajoase;
e) scutirea de plata impozitelor si taxelor locale. Aceste scutiri se aplica si vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;
. . . . . . . . . ..

Ar fi indicat a studia această lege întrucât prevede mai multe drepturi şi condiţii.Ultima actualizata s-a făcut prin OG 8/2011 - pentru modificarea şi completarea legislaţiei cu privire la eliberarea, gestionarea şi monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război şi văduvelor de război 03 februarie 2011 Monitorul Oficial 78/2011

Prin Legea nr. 24/2010 pentru modificarea si completarea art. 284 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, legiuitorul acorda, conform prevederilor alineatului 7², "
scutirea de la plata impozitelor si taxelor locale, precum si de la plata impozitului corespunzator pentru terenurile arabile, finete si paduri, in suprafata de pina la 5 ha, pentru veteranii de razboi, vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit".

Legiuitorul acorda ca facilitati fiscale o scutire care vizeaza, pe de o parte, impozitele si taxele locale, adica toate acele sume pe care cetatenii unei comunitati locale le datoreaza la bugetul local, precum si impozitul aferent terenurilor arabile, finetelor si padurilor, in suprafata de maxim 5 ha.

Beneficiaza de aceasta facilitate veteranii de razboi, vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit.
In concordanta cu prevederile Legii nr. 44/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au calitatea de veteran de razboi persoanele care au participat la primul sau al doilea razboi mondial in armata romana si s-au aflat intr-una din urmatoarele situatii: au luptat in unitati militare - subunitati, mari unitati sau comandamente - la diferite esaloane ori au facut parte din formatiunile logistice, astfel cum sint prevazute in Nomenclatorul Marelui Stat Major; au actionat in unitatile speciale din zona interioara la dezamorsarea proiectilelor, precum si la curatarea teritoriului de mine pina la 31 decembrie 1946; au fost comandanti militari sau comandanti ai garzilor militare ori membri in comisiile militare de control si receptie in intreprinderi furnizoare de material de razboi, prevazute in Nomenclatorul Marelui Stat Major; au luptat pe teritoriul national vremelnic ocupat de inamic, impotriva acestuia, in unitati ori formatiuni constituite, recunoscute ca atare de Marele Stat Major; au facut parte din justitia militara, politia militara, jandarmerie, din unitati de pompieri militari si companii de politie din cadrul Ministerului de Interne, care au actionat in zona de operatiuni ori s-au aflat in unitati sau formatiuni constituite si au actionat in timpul razboiului, in perioadele aratate in Nomenclatorul Marelui Stat Major; au devenit invalizi de razboi; au fost prizonieri de razboi, precum si cetatenii romani din orice teritoriu care s-au inrolat voluntar si au luptat in rindurile armatelor Natiunilor Unite; locuitorii din provinciile romanesti, vremelnic ocupate in perioada 1940-1945, care au fost incorporati sau mobilizati in mod obligatoriu si au luptat in armatele altor state, in cazul in care si-au pastrat sau redobindit cetatenia romana si domiciliul in Romania; persoanele de nationalitate germana care au fost incadrate obligatoriu in unitati ale armatei germane, in cazul in care si-au pastrat sau redobindit cetatenia romana si domiciliul in Romania.

Vaduva de razboi este sotia supravietuitoare a celui decedat pe front, in prizonierat sau ca urmare a ranilor ori bolilor contractate pe front sau in prizonierat.

Pentru a beneficia de facilitatea instituita de legiutor prin Legea nr. 24/2010, persoanele indreptatite trebuie sa depuna la Directiile fiscale urmatoarele acte:
- legitimatia de veteran de razboi sau vaduva de veteran de razboi
- extrasul de carte funciara, iar pentru terenurile care nu sint intabulate se vor depune acte doveditoare ale proprietatii.
Scutirea acordata de lege va deveni operabila incepind cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana a depus documentele justificatoare pentru acordarea acestor facilitati.
lucian huzum a scris:

Conform art. 284 alin. 3 Cod fiscal impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren nu se aplică văduvelor de război şi văduvelor veteranilor de război care nu s-au recăsătorit.
Daca mama dumneavoastra nu s-a recasatorit beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe cladire si teren. Scutirea se acorda in proportie de 100% si este necesara intocmirea unei cererii in acest sens - baza legala normele de aplicare ale art. 284 pct. 211 si 212.


va multumesc,ptr.raspunsul dat. as mai avea o nelamurire: daca mama mea are si statut de refugiat(chiar 8 luni de zile),atunci poate beneficia si din acest statut de scutire totala de impozit? sau ramine valabila doar scutirea datorata faptului ca este vaduva de razboi.mama nu este recasatorita.multumesc intelegeriii dvs.
Oricum beneficiaza de scutire totala, 100%, ca urmare a calitatii domniei sale de vaduva de veteran de razboi. Mai mult de atat nu se poate acorda.

Alte discuții în legătură

Dispozitia privind impozite agricole pentru veteranii de razboi ratio ratio Mama mea este veterana de razboi. Pîna anul acesta stia ca este scutita de impozite agricole (extra-/intravilan). M-ar interesa sa stiu care sînt dispozitile ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare pentru veteran nico_fair nico_fair Buna ziua. Bunicul meu a decedat acum 1 saptamana si nu stim inca daca mama mea poate beneficia de ajutor de inmormantare pt acesta, mentionez ca avea 90 ... (vezi toată discuția)
Exista facilitati pentru urmas de veteran de razboi? BirtaOvidiu BirtaOvidiu Buna ziua ! Am si eu o intrebare , poate puteti d-voastra sa imi raspundeti mai clar ....Tatal bunicii mele a murit in al II-lea razboi mondial , pe front ! ca ... (vezi toată discuția)