avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul factura caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul factura caldura

Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am un consum lunar de aproximativ 600 de unitati si nu mi-a venit niciodata mai mult de 200 ron la intretinere pt caldura. Problema mea este alta insa. Intr-un apartament din Galati, apart cu aceeasi suprafata, acelasi nr de camere, la un consum de mai putin de 200 de unitati a venit factura de 550 ron.
Apare consum doar la doua repartitoare.
I. index vechi 93, index nou 236, dif indecsi 143....dupa calculul cu factorul global si cel de corectie scrie total consum 305 unitati
II. Index vechi 96, index nou 129, dif indecsi 33, dupa calculul cu fact global si de corectie rezulta 260 unitati.
Totalul celor doua este in concluzie 565 unitati...
E ciudat in primul rand cum de la un consum pe repartitoare de 176 unitati se ajunge la unul de 565. Dar ciudateniile continua...

Consumul pt coloane si ce mai e la comun e 34 unitati.

Bun. Aceste 599 unitati sunt inmultite cu 0,0032 care cica reprezinta energia pe unitate si asa cum scrie pe factura, rezultatul e de 1,92 Gcal. !!!!
pret Gcal 247 Ron, deci rezulta un cost de 475 Ron. cu ce mai e adaugat acolo, se ajunge la 550 Ron. Dar de la 210 unitati la 1,92Gcal e cale lunga, zic eu.

Cum e posibil ca eu in Bucuresti sa dau pt 600 unitati 150-200 RON, iar la Galati pt 176 sa dau 550 RON?

Va rog daca stiti, lamuriti-ma.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
addrienne90, utilizator
Cel mai recent răspuns: marinalidia , utilizator 22:12, 7 Martie 2013
Este ca si cum ati amesteca mere cu pere, nu calculati unitatile din Bucuresti unde Gcal are un pret cu unitatile din Galati unde Gcal are alt pret.
Trebuie sa luati legatura cu firma care va calculeaza si repartizeaza caldura sa vedeti care sunt factorii de corectie si cum fac calculul, banuiesc ca este acelasi calcul pentru toate apartamentele din condominiu, nu cred ca platiti diferit Gcal fata de ceilalti proprietari.
Eu inteleg ca pretul gigacaloriei este diferit, dar sigur nu e de 8 ori mai mare, nu o fi gigacaloria 30 de lei in Bucuresti.
Daca apartamentul de 2 camere din Bucuresti este la ultimul etaj, pe coltul blocului, cu multi pereti exteriori, iar cel din Galati este la etajul 2-3 in mijlocul blocului fara multi pereti exteriori atunci sunt alti factori de corectie, exista diferente de calcul si in functie de etaj pe aceeasi parte a blocului, un apartament de la ultimul etaj va plati mai putin la caldura decat un apartament de la un etaj inferior. Pretul Gcal difera de la un oras la altul, daca este subventionat sau nu de Primarie, de aceea am spus ca trebuie sa luati legatura cu firma care va calculeaza repartitoarele si la Bucuresti si la Galati.
Din contra, ap din bucuresti e la et 8/10, cu doi pereti exteriori, iar cel din Galati e la ultimul etaj 11/11, tot doi pereti ext.
1. Cum de ati ajuns de la 176 la 565?
176 reprezinta diferenta de indecsi de la cele doua calorifere. Dar....fiecare calorifer are un factor de conversie specific determinat de suprafata sa radianta, de SET-ul sau. Cu acest factor de conversie impartit la 1000 se inmulteste diferenta de indecsi de la fiecare calorifer.
Si ca sa intelegeti mai bine, daca presupunem ca avem doua calorifere, unul mic, cum sunt cele la bai, in general, si unul mare la sufragerie....si pe ambele se inregistreaza o diferenta de indecsi de 50 unitati de index, acestea se inmultesc cu factorul de conversie al fiecarui calorifer, care la cel mic va fi mai mic rezultand, sa zicem un numar de unitati echivalent termice de 150 la caloriferul mic si 350 la caloriferul din sufragerie.
Acestea, adunate cu unitatile echivalent termice de la tevile verticale si de la spatiile comune dau pentru apartamentul cu pricina un total de unitati echivalent termice. Acestea se inmultesc cu cate Gcal reprezinta 1 unitate echivalent termica si rezulta consumul in Gcal pentru apartament. Acesta apoi se inmulteste cu pretul Gcal si da valoare caldurii pentru apartamentul cu pricina.

2.Diferenta intre apartamentul din Galati si cel din Bucuresti este data de mai multe valori variabile:
- diferenta de indecsi diferita de la un apartament la altul;
- diferenta de factori de conversie a caloriferelor de la cele doua apartamente;
- numarul de unitati echivalent termice pentru tevile verticale si spatiile comune diferit la cele doua apartamente;
- echivalentul in Gcal al unei unitati echivalent termice de la un bloc la altul;
- pretul diferit al Gcal in cele doua orase.
.......... si nu in ultimul rand corectitudinea oamenilor din Galati fata de cei din Bucuresti (ma refer la locatarii celor doua blocuri).

In Galati si-au declarat fiecare sau cati vor fi fost mai putine unitati de consum, facand ca totalul unitatilor echivalent termice ale blocului din Galati sa fie excesiv de mic si, evident echivalentul in Gcal al unei unitati echivalent termice excesiv de mare. In aceste conditii normal ca, in comparatie cu alt bloc, unde 1 unitate echivalent termica (va dau exemplu din blocul meu) si in conditii de citire aproximativ corecte este de 0.0009-0.001, aveti in Galati un echivalent in Gcal mult mai mare. Comparati cu 0.0032 si o sa sesizati de unde vine adevarata mare diferenta.
Una e sa inmultesti 500 unitati echivalent termice cu 0.0009 sa-ti rezulte 0.45 Gcal si alta e sa inmultesti acelasi 500 unitati echivalent termice cu 0.0032 si sa-ti rezulte 1,6 Gcal. Asta potentata si cu un pret mai mare al Gcal va da raspunsul aproape complet.


Alte discuții în legătură

Valoare unitate echivalenta incalzire atalasman atalasman Rog un raspuns: de ce valoarea unitatii echivalente in cazul utilizarii repartitoarelor de caldura au o valoare variabila? Daca variaza valoarea, ea poate ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)
Consum individual vs consum comun la incalzire cu repartitoare Micaly Micaly Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg cum se calculeaza incalzirea...cu repartitoare de costuri! Pe \"hartiuta\" de la firma de repartitoare ... (vezi toată discuția)