avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca si notarii

care este legea (actul normativ) care prevede ca avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare.Este valabil doar pentru constructii, sau si pentru terenuri? Este necesara legalizarea ulterioara la notar a contractului incheiat in fata avocatului? Va rog, daca poate cineva, sa-mi spuna temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 13:02, 13 Februarie 2009
Prin sentinta civila nr.11198/10.10.2007 pronuntata de Judecatoria Iasi in dosarul nr.18084/245/2007 s-a stabilit ca avocati pot incheia acte de vanzare cumparare cu privire la imobile.Sentinta o gasiti pe siteul baroului constitutional
Eroare. Nu cu privire la imobile în general, ci cu privire la construcţii. ªi nu pentru că ar fi avocaţi, ci pentru că la acea dată construcţiile se puteau vinde prin înscris sub semnătură privată.

Între timp s-a modificat legea locuinţei, noile reglementări impunînd forma autentică şi pentru vînzarea construcţiilor cu destinaţia de locuinţă. Acte pe care le pot încheia (autentifica) doar notarii.

sa inteleg ca nu pot incheia astfel de acte si ca nu exista temei legal (act normativ in baza caruia avocatul poate incheia un contract de v-c valabil pentru o constructie (casa). Daca se poate, ce mai trebuie facut ulterior la notar, pentru ca actul sa fie autentificat "just titlu" si ce taxe(plus onorarii) va percepe notarul, cele de la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare sau cele de la legalizarea unui inscris?
Trebuie autentificat actul cu plata onorariului notarului pentru autentificarea unui act de vanzare-cumparare (notarul poate acorda o reducere a onorariului pentru redactarea actului de catre avocat).
Doar in cazul in care se vindea constructie ( apartamentul) fara terenul aferent, avocatul putea incheia un astfel de act, dandu-i o incheiere de certificare semnatura. Legea cerea forma autentica a contractului de vanzare-cumparare doar pentru terenuri. Prin modificarea legii locuintei s-a stipulat ca este necesara forma autentica si pentru aceste imobile ( apartamente). Ceea ce au uitat colegii mei este ca, in situatia in care se vinde o constructie ce nu corespunde definitiei din legea locuintei, de exemplu o casa pe teren, un magazin construit pe terenul cesionat de la stat, etc. si nu se vinde si terenul, atunci nu este necesara forma autentica. Un avocat sau un consilier juridic poate da incheiere de certificare acestui contract de vanzare-cumparare.

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament prin avocat sau notar ? marius.m marius.m Cum sa cumpar un apartament, prin avocat sau prin notar ? Am stabilit ca eu platesc taxele \'notariale\'. S-ar parea ca vanzarea facuta prin avocat este mult ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare poate fi facut de catre avocat??? marachi marachi Am si eu o intrebare: in ce masura un act de vanzare cumparare poate fi facut doar de avocat fara implicarea notarului? Cat de valabil este acel contract? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)