avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda circulatie!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda circulatie!

buna seara,cine poate sa mi spuna si mie cum sta treaba cu anvelopele de iarna?daca nu e zapada se da amenda in cazul in care nu am pe masina anvelope de iarna?pana pe ce data trebuie sa ai echipata masina cu anvelope?
Cel mai recent răspuns: Vlad Pana , Avocat 09:23, 8 Februarie 2013
Este eronat interpretata ca obligativitatea echiparii autovehiculului cu anvelope de iarna este strict in perioada noiembrie -martie
Agentii de circulatie au dreptul sa verifice existenta anvelopelor in orice anotimp daca , carosabilul este acoperit cu zapada

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 153 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi o abţinere Ordonanţa Guvernului prin care se impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece.
Proiectul prevede sancţionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă cu reţinerea talonului auto şi amendă de până la 4.000 de lei.
Textul de lege privind adoptarea Ordonanţei Guvernului 5/2011 stabileşte că neechiparea cu anvelope de iarnă, precum şi cu lanţuri în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 3,5 tone şi a celor de transport de persoane cu peste nouă locuri, atrage reţinerea talonului auto şi a unei amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei.
Sancţiunile cuprind amendă, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor.

De asemenea, conform definiţiei prevăzute de reglementare, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.
Ordonanţa permite utilizarea lanţurilor antiderapante, însă numai pe drumurile acoperite de zăpadă, iar pe alte suprafeţe se aplică sancţiuni şi în acest caz, pentru deteriorarea carosabilului.

Actul normativ stipulează aplicarea de către Registrul Auto Român a sancţiunilor referitoare la starea tehnică a autovehiculelor comerciale în cazul controalelor tehnice efectuate de către RAR împreună cu Poliţia Română.

În acelaşi timp, vizează creşterea fondurilor încasate de către CNADNR, de fonduri destinate remedierii stării tehnice a drumurilor şi a pagubelor provocate de accidente care se produc pe drumurile naţionale şi autostrăzi.

Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă se impune începând cu data de 1 noiembrie a fiecărui an până la 1 martie.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ, aprobat de Senat pe 26 aprilie.
iata extrasul din lege:
2.La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„28.conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;“.

deci ideea e ca, contraventia se aplica si e sustenibila doar in cazul in care drumul este acoperit cu gheata, polei sau zapada, doar in acele conditii reprezinta fapta contraventionala daca autoturismul nu e echpat cu anvelope de iarna, per a contrario, in celelalte cazuri nu reprezinta o fapta contraventionala lipsa anvelopelor de iarna.
multumesc,deci am retinut faptul ca dc nu e zapada nu i mi da amenda!
am si eu o nelamurire,akm afara ploua ,iar eu nu am anvelope de iarna,i mi poate da amenda politia ?
atat timp cat pe asfalt nu este polei, zapada sau gheata nu, nu exista temei legal pentru eventuala contraventie.
te rog citeste ce s-a scris mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anvelope de iarna Pilu Pilu Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva. Anvelopele de iarna pentru autoturisme trebuie obligatoriu montate acum cu 1 noiembrie (asa zicea ... (vezi toată discuția)
Anvelope pentru zapada lemia50 lemia50 Buna ziua.Pana la urma ,cand devin obligatorii anvelopele de zapada,incepand cu 1 noiembrie sau la circulatie pe drumuri cu zapada?Am inteles ca legea se ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna miki_M miki_M Buna ziua! Stie cineva care este cadrul legal pentru obligativitatea echiparii autoturismului cu anvelope de iarna incepand cu 01 noiembrie pana la 01 martie ... (vezi toată discuția)