avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mandat de aducere - ce inseamna
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mandat de aducere - ce inseamna

Buna ziua,

va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.
Imi poate spune cineva ce inseamna acest lucru "Solutie: Amana cauza la data de 04.03.2013 in vederea citarii inculpatei cu mandat de aducere" ?
Cel mai recent răspuns: Deni23 , utilizator 15:48, 7 Ianuarie 2018
e de rau pentru inculpata :)
Inseamna ca la termenul dat de instanta, inculpata trebuie sa se prezinte PERSONAL in vederea audierii( mandat de aducere nu inseamna arestat, ci va fi insotita de un politist).

Este bine sa nu se sustraga, in acest caz se poate trage concluzia ca are ceva de ascuns si ca se opune desfasurarii procedurilor de judecata.

Este recomandabil sa fie asistata de un avocat ales, tinand cont ca are statutul de inculpata.

Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
ContSters258148, utilizator
ART. 183 c.p.p.
Mandatul de aducere
O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, întocmit potrivit dispoziţiilor art. 176, dacă fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară.
Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în interesul rezolvării cauzei se impune această măsură.
#M36
Persoanele aduse cu mandat, potrivit alin. 1 şi 2, nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât timpul strict necesar pentru audierea lor, în afară de cazul când s-a dispus reţinerea ori arestarea preventivă a acestora.
Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar.
#B
ART. 184 c.p.p.
Executarea mandatului de aducere
#M50
(1) Mandatul de aducere se execută prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare.
#M36
(2) Dacă persoana arătată în mandatul de aducere nu poate fi adusă din motive de boală, cel însărcinat cu executarea mandatului constată aceasta printr-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală ori instanţei de judecată.
(2^1) Dispoziţiile alin. 2 se aplică şi în cazul în care persoana arătată în mandat, cu excepţia învinuitului sau inculpatului, nu poate fi adusă din orice altă cauză.
#B
(3) Dacă cel însărcinat cu executarea mandatului de aducere nu găseşte persoana prevăzută în mandat la adresa indicată, face cercetări şi dacă acestea au rămas fără rezultat, încheie un proces-verbal care va cuprinde menţiuni despre cercetările făcute.
#M64
(3^1) Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată.
#B
(4) Executarea mandatelor de aducere privind pe militari se face prin comandantul unităţii militare sau prin comandantul garnizoanei.
Multumesc mult pentru raspuns.
Inseamna ca nu vine cineva sa ma ia de acasa sau ceva de acest gen
Ma voi prezenta sigur la acest termen.
Ba politistul este obligat sa va ia de acasa si sa va predea instantei.
Vorbiti cu politistul.
Mergeti la sectie sa vorbiti.

Alte discuții în legătură

Citatie-mandat de aducere oltul oltul politia,parchetul nu poate sa emite mandat de aducere fără ca să fiu citat inainte? (vezi toată discuția)
Cand se emite mandatul de aducere? Antonia01 Antonia01 Buna ziua, As dori daca se poate sa imi explicati care sunt situatiile in care se emite un mandat de aducere? Sa fiu mai explicita, o persoana a fost adusa ... (vezi toată discuția)
Proces penal lavinia.serban lavinia.serban Buna seara, As avea si eu o intrebarea si anume: Dupa cate termene motivate de neprezentare te poate aduce cu mandat intr-un proces penal in care ai ... (vezi toată discuția)