avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Garantul ipotecar raspunde cu bunurile sale?
Discuție deschisă în Executare silită

Garantul ipotecar raspunde cu bunurile sale?

Buna ziua am girat casa pentru firma fratelui meu firma a dat faliment,am fost contctact de catre banca in vedere solutionarii ceditului respectiv si m-au convis sa facem un cotract de ipoteca in care apar doar eu garant imobiliar,am platit vreo 10 luni rata la banca pe urma nu mi-am mai permis sa platesc ratele,acum sunt excutat silit a si fost deja prima licitatie dar nu sa prezentat nimeni.Intrebare mea este daca din vanzarea la licitatie a imobilului nu se recupereaza intreaga suma poate sa imi execute bunurile personale ,mentionez ca in contract sunt doar garant ipotecar,iar fratele meu si sotia acestuia sunt fidejusori,dar nu in contractul de ipoteca ci in cel de credit.Doar ca in acel contract de ipoteca scrie ca banca are dreptul sa execute toate bunurile de la garantul ipotecar ,si ca este in drept a se despagubi prin executare oricaror bunuri ce apartin garantului ipotecar.Ce pot face in aceasta privinta eu cred ca acel paragraf di contractul de ipoteca este abuziv.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:09, 11 Februarie 2013
In calitate de garant ipotecar, puteti fi executat silit cu imobilul pe care ati pus ipoteca.
Daca nu ati semnat contractul de credit sau nimic altceva in afara de contractul de ipoteca, banca va poate urmari doar imobilul de mai sus, nu si altceva (salariu, alte imobile etc.).
Daca banca nu isi recupereaza din executare tot ce are de recuperat, trebuie sa se adreseze catre fidejusori (care au garantat cu tot ce au pe lumea asta).
Daca banca isi recupereaza banii la licitatie si mai ramane un surplus, acesta vi se cuvine.
Bafta!
Multumesc pentru raspuns,as mai avea o intrebare legat de ce am semnat,eu am semnat in toate contractele unde apar ca si garant ipotecar inclusiv in toate actele aditionale facute la contractele respective apar garant ipotecar.Problema e ca comunicarea de la executor a venit pe numele meu si nu inteleg de ce?
O singura precizare, fata de ce v-a spus dna notat. " Daca nu ati semnat contractul de credit " in alta calitate decat cea de garant ipotecar.

Buna ziua as aveao intrebare legat de problema mea.In contractul de ipoteca scrie ca garantul ipotecar se obliga in solidar cu imprumutantul (adica fratele meu) la plata obligatiilor din contractul de credit conform art.42 din codul comercial,renuntand la beneficiul de discutiune si de diviziune.Ma puteti lamuri ce vrea sa spuna acel paragraf din contract mai spun ca este scris oblic acel paragraf.Va multumesc!
Este o prevedere idioata, pe care unele banci o tot trec in contractele de ipotece din '89 incoace. Garantul ipotecar are o obligatie de garantie imobiliara, nu o obligatie personala, asa cum are fidejusorul, asadar garantul ipotecar nici nu beneficiaza de beneficiul diviziunii si discutiunii. Am vazut avocati "destepti " care ataca aceasta clauza din contractul de ipoteca apreciind ca ar fi o clauza abuziva. Cum sa fie abuziva renuntarea la un drept pe care nu il ai?!

Asadar, doamna, oricum raspundeati in solidar, deoarece ati garantat o obligatie comerciala, motiv pentru care nici ca si fidejusor nu ati fi beneficiat de beneficiul diviziunii si discutiunii, deoarece codul comercial deroga de la prevederea respectiva din codul civil.

Prevederea respectiva e o prostie, nici nu va ajuta, nici nu va deranjeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garant ipotecar - codebitor solidar seba1978 seba1978 Buna ziua, Speta pe care doresc sa o expun s-a mai dezbatut deja, dar nu am gasit un raspuns 100% sigur. Asadar, Am contractat un credit de tip punte in ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil in timpul executarii altui imobil ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, Daca o persoana este garant ipotecar intrat la executare si mai are alte imobile pe numele lui, poate sa instraineze acele imobile in timpul sau ... (vezi toată discuția)
Executare garantie garant ipotecar ContSters194995 ContSters194995 Am urmatoarea problema: am garantat cu un apartament pentru cineva. Acel cineva nu mai plateste ratele, de fapt are de gand sa nu mai plateasca peste cateva ... (vezi toată discuția)