avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Certificat casatorie cetateni straini
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Certificat casatorie cetateni straini

Buna seara! Eu sunt cetean roman si urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain, din afara UE, care are acum permis de studii...intrebarea mea este: cat timp dureaza sa obtinem certificatul de casatorie daca vrem sa ne casatorim aici in Romania?
Cel mai recent răspuns: emy h , utilizator 05:08, 10 Ianuarie 2011
Pai daca va casatoriti in Romania nu dureaza mult, acesta se elibereaza normal nu este nici o diferenta, insa atentie ca pentru viza va trebui sa indepliniti mai multe conditii nu numai certificatul de casatorie este suficient.
roua_noua a scris:

Buna seara! Eu sunt cetean roman si urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain, din afara UE, care are acum permis de studii...intrebarea mea este: cat timp dureaza sa obtinem certificatul de casatorie daca vrem sa ne casatorim aici in Romania?


Actele necesare pentru incheierea unei casatorii cu un cetatean strain sunt:
- actele de identitate, in original, valabile;
- certificatele de nastere, in original si in copie;
- certificatele medicale prenuptiale privind starea sanatatii;
- pasaportul, cu viza de sedere in Romania (valabil atat la depunerea actelor cat si la incheierea casatoriei),
- dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate din Romania, in cazul casatoriei unui cetatean strain, din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de fond, cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania, in conformitate cu prevederile art. 33 din Legea 119/1996.

Declaratia de casatorie (formular tip) se face personal de viitorii soti, in scris la primaria locului de domiciliu sau resedinta unuia dintre ei.
Certificatele medicale prenuptiale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate casatorii sau nu se poate casatorii.
Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile, in care se cuprinde atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.
Buna ziua!
Ati reusit sa va casatoriti? Eu am facut acest pas recent, sunt cetatean strain. Intradevar actele necesare, sunt cele citate de dl. consilier, cu o mica exceptie. Eu am avut nevoie de Certificat de Stare Civila, in locul dovezii eliberate de misiunile diplomatice. Este un certificat in care se specifica casatorit/necasatorit. De asemenea veti avea nevoie si de niste declaratii notariale, cea a cetateanului strain va trebui sa mentioneze faptul daca a mai fost sau nu casatorit si ca este cunoscator al limbii romane. Dosarul cu aceste acte se depune la oficiul starii civile, si in termen de 10-14 zile va programati casatoria. Certificatul de casatorie vi se elibereaza in ziua cununiei civile. Dupa asta va trebui sa mergeti in orasul dumneavoastra la politie, si anume la Autoritatea pt Straini, si acolo este o lista de acte care trebuie depuse. Veti fi programati la un interviu, pentru a stabili daca este sau nu casatorie de convenienta.
Saptamana trecuta am avut si noi interviul :D. Dupa interviu, daca totul e ok, cam in 3 saptamani ar trebui sa obtina cartea de rezidenta. Probabil veti fi verificati in timp daca locuiti impreuna.....

Multa bafta!

Iar daca ati facut deja pasul, va urez casa din caramida poroterm, cu geamuri termopan si acoperis bramac ;)

Buna ziua,

Am si eu o intrebare in legatura cu dovada care trebuie obtinut de la autoritati (ambasada). Ce scrie exact in dovada respectiva? Este aceiasi dovada ca certificatul de celibat? Si afara de ambasa mai pot obtine dovada de undeva?

Va multumesc
In cazul cand cetateanul strain este divortat si poseda certificatul de divort hotarare judecatoreasca din tara sa fiind la a doua casatorie ma refer, mai e necesar certificatul de cutuma?iar acel certificat se poate elibera de la judecatoria tarii sale de origine unde si are domiciliul neavand ambasada la noi in tara ? Care ar fi procedura? va multumesc mult!!
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
emy h, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean din colombia emy h emy h buna seara ...as dori sa aflu ce acte necesare ar trebui unei cetatene din colombia pentru a se casatori cu un cetatean roman mentionez casatoria va avea loc ... (vezi toată discuția)
Casatorie Sabau Margareta Sabau Margareta Ea cetatean roman divortat se poate casatori cu cetatean israelian, necasatorit ,care si-a pierdut cetatenia romana plecind pe vremea comunismului in statul ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean arab alice200 alice200 Iubitul meu este de origine araba .El a facut facultatea de medicina la noi cu ceva timp in urma, a fost plecat cativa ani sa profeseze in tara lui, s-a ... (vezi toată discuția)