avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire si dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire si dezbaterea mostenirii

pe 31 ianuarie 2013 a murit bunica parentala, mostenitori sunt eu si sora-mea, tatal nostru a murit in 1997 si era singur la parinti. ce ar trebui sa facem? dezbaterea mostenirii, succesiune? in ce conditii se face dezbaterea mostenirii? deschiderea succesiunii? sunt taxe de plata? cam care sunt sumele? trebuie facute mai devreme de 6 luni? nu stiu daca am fost destul de explicita. Nu stiu ce detalii trebuie sa dau pentru ca nu am mai avut situatii de astea. Multumesc anticipat pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: katy-elena , utilizator 20:43, 7 Februarie 2013
Mergeti la un Birou notarial, impreuna cu sora dvs. si solicitati dezbaterea succesiunii.

Va sunt necesare, certificatele de deces ale tatalui si bunicii, precum si actele de identitate ale dvs. si sorei. De asemeni, actele de proprietate ale bunurilor mobile si imobile ce vor inta in masa succesorala.

Cu certificatul de deces al bunicii si actele de proprietate ale acesteia pe bunurile care le-a detinut mergeti la un notar din localitatea de domiciliu a bunicii. Acolo veti incepe procedura de dezbatere a succesiunii . (Succesiunea si dezbaterea mostenirii sunt acelasi lucru)
Termenul de optiune succesorala este de 1 an incepand cu data decesului bunicii, dar dezbaterea o puteti face si mai devreme.
Insa, daca o faceti in decurs de 2 ani de la deces nu platiti impozit . Peste acest termen de 2 ani veti plati 1% impozit calculat la valoarea masei succesorale (toate bunurile bunicii).
multumesc pentru informatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se face o succesiune dupa deces? elena.doina elena.doina Buna ziua!Bunica mea a murit acum 2 luni de zile,a avut un singur fiu care a murit cu multi ani inaintea ei.Suntem 4 frati mostenitori.Intrebarea mea este la ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum trebuie procedat stefan_gheorghe stefan_gheorghe Tatal meu a murit in anul 1972, de atunci nu s-a facut succesiunea. Mama impreuna cu mine si sora mea, vrem sa facem succesiunea pe 1000 mp + casa 3 camere. ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata Badin Simona Badin Simona Buna ziua Parintii mei au divortat cand eu aveam 2 ani .Am locuit cu mama , tatal meu fiind din Bucuresti.Am tinut legatura cu el , nu pot sa zic ca l-am si ... (vezi toată discuția)