avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... platesc taxa de mediu?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

platesc taxa de mediu?

Buna seara,
va retin atentia cu mai multe intrebari.
In anul 2012 am achizitionat o masina productie 2005, inmatriculata prima data in Romania in august 2008.
Mentionez ca la acel moment nu am platit nicio taxa de mediu/poluare/etc.
Acum, dorind sa o vand, ma lovesc de taxa de mediu.
Intrebarile ar fi:
-avand in vedere ca prima inmatriculare in Romania s-a facut in 2008, mai trebuie sa platesc taxa de meniu?
-la vremea respectiva exista vreo lege care impunea platirea unei taxe de mediu/poluare etc la prima inmatriculare a unui autoturism ?
-unde si cum pot afla daca aceasta taxa a fost achitata?

Va multumesc anticipat.
Radu

Cel mai recent răspuns: tavitara , utilizator 16:33, 22 Februarie 2013
Depinde la ce data a fost achizitionata.
Legea 50/2008 a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2008, data de la care s-au platit acele taxe de prima inmatriculare.
Intrebati la finantele de unde apartineti daca pentru acea masina s-a platit taxa.
Oricum taxa este ilegala si-n momentul de fata.
Toate masinile care se inmatriculeaza in momentul de fata in Romania, platesc acea taxa de mediu, exceptie facand urmatoarele situatii:
- masina la data inmatricularii anterioare in Romania a fost scutita de la plata taxei, conform legislatiei in vigoare la momentul inmatricularii
- ati platit taxa de prima inmatriculare si nu ati recuperato prin intermediul instantei
Taxa de mediu se achita doar daca vechiul proprietar,cel care a inmatriculat prima data in tara autoturismul, nu a beneficiat de restituirea taxei pe poluare.
La AFP vor face verificari siva vor elibera un inscris din care rezulta daca a fost sau nu recuperata taxa pe poluare .
o masina cumparata de noua din RO in 2006 , prin intermediul unei firme de leasing , la care leasing-ul s-a incheiat in 2008 moment in care a fost inmatriculata aici pe firma , si pentru care s-au paltit vama , tva si accize, este scutita de plata taxei ?
am de la cineva o hartie de la politie unde e specificat - conform HG 1861/2006 , punctul 31" , aliniat 4 , norme metodologice , ca aceste masini sunt scutite de taxa
repet conditiile - masini introduse in RO prin intermediul unei societati de leasing ( cazul meu , masina din Korea ) inainte de 1 ian 2007 ( cazul meu - 2006 ) , si pentru care s-a incheiat leasing-ul dupa data de 1 ian 2007 ( cazul meu 2008 ) si pentru care s-au platit accize ( am platit accize )
vreaus a stiu daca la vanzare cumparatorul este scutit de plata taxei
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa poluare masina inmatriculata in ro tavitara tavitara buna ziua va rog sa imi spuneti daca stiti de urmatorul aspect priuma data avem urmatorul pasaj din lege : [i](2) Pentru autovehiculele înmatriculate ... (vezi toată discuția)
Taxa auto hacu hacu Am cumaparat un matiz in primavara cu act de vanzare cumparare dar nu l-am imatriculat pana acum intrebarea e eu o sa platesc taxa daca vreau sa-l imatriculez ... (vezi toată discuția)
Aspect taxa poluare 2012 CALIN74 CALIN74 in 2006 am inmatriculat pt. prima oara in RO un autoturism second hand adus din germania;la acea data nu exista aceasta taxa de poluare dar am achitat accize ... (vezi toată discuția)