avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... hotarari judecatoresti definitive si irevocabile ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

hotarari judecatoresti definitive si irevocabile neexecutate de functionari publici

Buna ziua, va supun atentiei urmatoarele:
Am obtinut 2 hotarari judecatoresti definitive si irevocabile una privind suspendarea executarii unui act administrativ, cealalta privind anularea deciziei de eliberare din functia de director si reintegrarea pe post.
Acestea nu au fost respectate, nici executate de catre functionari publici din aparatul central.
Intrebarea este, ma pot adresa CEDO pentru nerespectarea sau neexecutarea uor hotarari irevocabile de catre reprezentanti ai statului? sau trebuie sa ma adresez si Comisiei Europene privind abuzurile in materie? recent s-a declansat si procedura infringement pentru Romania exact in chestiuni de genul.

in speranta ca imi veti raspunde, va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:59, 16 Februarie 2009
Hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reintegrarea dvs. trebuie investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 Cod procedura civila.
Avand in vedere faptul ca hotararea investita se da numai partii care a castigat sau reprezentantului sau precum si principiul disponibilitatii, principiu care guverneaza procesul civil, solicitati institutiei, in scris sa puna in executare sentinta.
Anexati cererii dvs. hotararea investita.

Am citit si celalalt topic deschis de dvs. si nu ati precizat clar ce legatura este intre hotararea obtinuta in temeiul art. 14 din Legea 554/2004 si cea la care am facut referire mai sus.
Buna ziua,
In conformitate cu art. 24 alin. 1 din legea 554/2004 actualizata, hotararea irevocabila de reintegrare se executa in termenul prevazut in cuprinsul ei sau in 30 de zile.
Mentionez ca am solicitat reintegrarea atasand si certificatul de grefa de la ICCJ
in conformitate cu art. 22 pentru cheltuieli de judecata voi prezenta titlu executoriu.
In interpretarea mea reintegrarea trebuia executata deoarece institutia cu care m-am judecat era parte in proces si au cunostinta de obligativitatea reintegrarii, mai mult am depus si cerere in acest sens.
Intrebarile mele sunt ma pot adresa CEDO pentru nerespectarea sau neexecutarea uor hotarari irevocabile de catre reprezentanti ai statului? sau trebuie sa ma adresez si Comisiei Europene privind abuzurile in materie, recent s-a declansat si procedura infringement pentru Romania exact in chestiuni de genul.
Legat de celalalt topic mentionez ca inainte de judecarea actiunii in anulare, intr-un alt dosar distinct am solicitat suspendarea executarii deciziei de eliberare din functie in conformnitate cu art. 14 si 15 din legea 554/2004 actualizata avand hotarare definitiva si irevocabila. Timp de 11 luni nu a fost executata aceasta sentinta desi am facut solicitari numeroase, desi si ANFP a solicitat repunerea pe functie dar cei de la centru nu au pus nimik in aplicare.
1. Conform art. 22 coroborat cu art. 28 din Legea nr. 554/2004, hotararea de reintegrare nu este executorie de drept. Pana la jumatatea anului 2007, hotararile pronuntate in contencios-administrativ erau puse in executare la solicitarea persoanei interesate, purtand doar mentiunea "definitiva si irevocabila"
Faptul ca ati solicitat reintegrarea atasand un certificat de grefa al ICCJ, certificat ce atesta o situatie de fapt, arata ca nu ati solicitat instantei de fond nici macar aplicarea mentiunii "definitiva si irevocabila" pe hotararea judecatoreasca. Investirea cu formula executorie, repet, poate fi solicitata numai de persoana care a castigat sau de reprezentantul sau, nu de catre oricine care a fost parte in proces!

2. In ceea ce priveste hotararea de suspendare, pronuntata conform art. 14 din Legea nr. 554/2004, aceasta este executorie de drept, potrivit dispozitiilor actuale ale art. 14. Avand in vedere modificarile importante aduse Legii nr. 554/2004, relevant este momentul in care ati solicitat punerea in executare a acesteia.

3. In functie de cele aratate mai sus, veti aprecia daca este sau nu cazul sa va adresati CEDO.
Certificatul de grefa de la ICCJ atesta solutia data de catre aceasta si anume admite recursul declarat de catre subsemnatul si obliga institutia la reintegrarea in functia de director executiv al institutiei, cu plata salariilor restante pana la reintegrarea efectiva si cu cheltuieli de judecata.
O alta intrebare, hotararea data in prima instanta a fost pe jumatate favorabila iar cea de-a doua a ICCJ obliga la reintegrare efectiva.
In acest sens pentru investire ce acte imi trebuie si daca e suficient certificatul grefa ICCJ avand in vedere ca nu este redactata hotararea care s-a pronuntat abia in 04.02.2009?
o zi buna.
Ca sa va dau un raspuns corect, ar trebui sa stiu daca decizia ICCJ o completeaza pe cea pronuntata la Curtea de Apel. Mai concret, este in interesul dvs. ca ambele hotarari judecatoresti sa fie puse in executare?

Daca da, atunci trebuie investite ambele. Investirea se face in arhiva Curtii de Apel si va trebuie o cerere prin care solicitati investirea, cerere adresata presedintelui curtii precum si taxa de timbru si timbru judiciar (mobil). Taxa de timbru pentru investire era acum 1 an de 6 lei dar va spun cei din arhiva care este cuantumul actual. Puteti, de asemenea, afla care este cuantumul celor doua taxe intrand pe site-ul oricarei instante.

Daca numai hotararea pronuntata de ICCJ contine in dispozitivul sau ceea ce ati solicitat, atunci trebuie sa asteptati sa fie redactata. Puteti depune o cerere prin care sa solicitati urgentarea redactarii, dupa ce trec cele 30 de zile prevazute in Codul de procedura civila. Investirea ei se face tot in arhiva Curtii de Apel (ca instanta care a judecat fondul cauzei) si consta in aplicarea unor stampile.

Ca sa inchei acest mesaj, un certificat de grefa nu este un inscris susceptibil de a fi pus in executare.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Legea contenciosului administrativ - reintegrare in functia publica pin pin Am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la I.C.C.J prin care se dispune reintegrarea in functia de conducere si plata salariilor retro ... (vezi toată discuția)
Certificatul de grefa = decizie (hotarare) ? Dawio Dawio Buna ziua, pot sa cer punerea in aplicare a unui certificat de grefa reprezentand o decizie irevocabila (C.A.-litigii de munca), privind reintegrarea in ... (vezi toată discuția)
Hotarare a instantei pe fond! florinsadova florinsadova Hotararea instantei pe fond in litigiile de munca este executorie de drept .Daca angajatul a castigat procesul pe fond cu angajatorul in care se anuleaza ... (vezi toată discuția)