avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sesizare direct la instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sesizare direct la instanta

buna seara..mă poate ajuta cineva...pot deschide un proces penal adresându-mă direct judecătoriei și nu parchetului. MULȚUMESC
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:30, 19 Februarie 2013
Nu.
Daca depuneti la instanta plangerea penala, aceasta se va trimite pe cale administrativa organului competent.
Nu, pentru ca atat in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de formularea unei plangeri prealabile, cat si in cazul celorlalte infractiuni in cazul carora modul de sesizare poate fi plangerea sau denuntul, plangerea se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului.
Sesizarea organelor de urmărire penală
Art. 221 c.proc.pen.
Modurile de sesizare
Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens.
Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.
..............................................
Procedura plangerii prealabile
Art. 279
Organele cărora li se adresează plângerea
Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară astfel de plângere.
Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.




mulțumesc...păi tocmai de asta mi-e frică că dacă ajunge la parchet au s-o tarăgănească mult timp...pentru că așa-i la noi..
Aveti dreptul sa va informati permanent asupra stadiului dosarului, sens in care puteti formula in scris astfel de cereri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau o diferenta exacta intre plangerea prealabila si plangerea penala daca se poate... missramona21 missramona21 buna....as vrea daca se poate cineva sa-mi dea o diferentiere excacta intre plangerea prealabila si plangerea penala......va multumesc (vezi toată discuția)
Victima nu depune plangere cocorul alb cocorul alb in cazul in care invinuitul este acuzat de sechestrare de persoane si victima nu depune plangere ci doar da o declaratie in care explica cele intamplate ... (vezi toată discuția)