avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor somaj

Am fost incadrat cu contract individual de munca pe perioada determinata de 3 ani cu timp partial de munca de 2 ore pe zi.
Acum contractul a incetat de drept. Pot sa primesc ajutor de somaj ?
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
rolex, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:21, 22 Februarie 2013
rolex

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...
(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...

2. Daca in ultimele 24 de luni ati avut numai CIM cu 2 ore pe zi atunci cele 24 de luni se transforma in 6 luni eligibile, insuficiente pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
@ rolex


Nu beneficiati de ajutor de somaj intrucat nu indepliniti conditia stagiului minim de cotizare ...aveti doar 6 luni de zile de stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj ... legea impune un stagiu minim de cotizare de 12 luni.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor somaj bogdan_musat bogdan_musat Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate acorda ajutor de somaj pentru o persoana angajata din data de 12.04.2012 cu 2h/zi ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj sorinmarius sorinmarius Buna seara, Am si eu o nelamurire.Mama lucreaza la o agentie CEC din 1991.De la 1 ianuarie agentia va fi desfiintata iar ea si colega ei vor fi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj Liana_86 Liana_86 Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Am lucrat fara intrerupere 3 ani, apoi 6 luni somaj, 2 luni nu am lucrat, iar acum de 4 luni lucrez, pare ca ... (vezi toată discuția)