avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort- stabilire in instanta program de vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort- stabilire in instanta program de vizita

Buna ziua,
Sunt divortat din luna decembrie 2012 ,iar sotia a plecat de acasa impreuna cu copilul din data de 09.07,2012.Copilul are varsta de 7 ani , este elev in clasa I.
In urma divortului judecatorul a hotarat o pensie alimentara si cresterea de comun acord a copilului , sa ne implicam impreuna in educarea acestuia.Tin sa mentionez faptul ca in timpul vacantei de iarna nu l-a adus deloc stiind faptul ca avea luat cadou de la Mos Craciun.
Practic in acest moment ma confrunt cu refuzul fostei sotii de a petrece impreuna cu fiul meu o parte din timpul liber al acestuia , in special la sfarsit de saptamana.Nici la telefon nu raspunde.
Ce cale legala exista pentru a o constrange?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a avea scris negru pe alb un program in care sa se evidentieze clar cand pot petrece timp cu fiul meu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:49, 9 Martie 2013
formulati o cerere privind stabilirea unui program de vizita al minorului la judecatoria unde domiciliaza copilul
Un program de vizita poate arata cam asa:

- 1 zi pe saptamana intre orele 14 -20 - la interval de 2 saptamani
- 1/2 weekend - uri pe luna, in saptamanile in care nu il vedeti in ziua de mai sus
- 1 luna in vacanta de vara
- 1 saptamana in vacanta de paste
- 1 saptamana in vacanta de iarna
Aveati posibilitatea chiar in cadrul actiunii de divort sa solicitati stabilirea unui program de vizita in favoarea minorului.
Aveti insa si pe cale separata posibilitatea sa formulati aceasta actiune intemeiata pe disp.art 401 c.civ.
(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinții separați de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta
(2) În caz de neînțelegere între părinți, instanța de tutelă decide cu privire la modalitățile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.
Probe:- inscrisuri , martori, ancheta psihosociala, interogatoriu.
Programul depinde si de varsta copilului, programul zilnic/saptamanal. Iar perioadele trebuie bine stabilite pentru a putea fi executat LA NEVOIE.
O luna in perioada de vara trebuie cu data de inceput si sfarsit. :(
Mie una nu imi surade ideea dvs cu constrangerea, desi stiu ce ati avut in vedere.

Copilul nu poate fi constrans sa faca ceva impotriva vointei lui, mama insa va trebui convinsa sa permita si aproprierea tatalui si sa inteleaga ca este spre binele copilului.

Daca mama nu are motive pt un asemenea comportament si daca nu ajungeti la niciun fel de intelegere, atunci nu va ramane decat actiunea in instanta.

Atunci altcineva va hotari in locul dvs ca si parinti, ce este mai bine pt minor. Cand veti avea o astfel de hotarare, o veti putea pune in executare chiar prin intermediul unui executor.

Alte discuții în legătură

Programul de vizita al minorului care locuieste in strainatate la parintele caruia nu ia fost incredintat spre crestere si educare HorynaGabriela HorynaGabriela ma aflu in danemarca impreuna cu fiul meu in varsta de 7 ani,acesta imi este incredintat mie spre crestere si educare.Eu sunt inregistrata iar pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor mirka mirka Buna seara, in urma divortului tribunalul a incredintat minorul tatalui prin hotarare definitiva si irevocabila s-a stabilit si un program de vizitare tot ... (vezi toată discuția)
Pot scoate copilul din tara?pot sa il pierd? ana1990 ana1990 As avea si eu cateva intrebari.Sunt divortata din 2011 copilul(acum in varsta de 9 ani) imi este incredintat mie spre \\\\"crestere si educare\\\\" iar tatal ... (vezi toată discuția)