avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Certificat de handicap, gradul 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Certificat de handicap, gradul 2

Buna ziua,
Concret as dori un raspuns punctual in legatura cu urmatorul subiect:
Parintii mei au cumparat o casa prin 1975 (eu pe atunci aveam vreo 5 ani). Pe actul de vanzare/cumparare doar ei doi apar ca si cumparatori. Anul trecut tatal meu a decedat. Eu neavand frati nu am fost interesat sa fac succesiunea atat timp cat mama mea este in viata. Nu am cu cine sa impart ceva. Recent mama mea a fost diagnosticata cu probleme neurologice (multiple AVC, dementa mixta) si in urma acestor investigatii a primit certificat de handicap (grad 2).
In legatura cu acest certificat de handicap as vrea sa mi se raspunda la urmatoarele intrebari, punctual:
1) Este scutita de impozitul pe cladire/teren? Pe actul de vanzare/cumparare, in prezent doar ea mai figureaza. Sau (tatal meu fiind decedat) se tine cont ca si eu sunt mostenitor (din partea tatalui) si scutirea de impozit se aplica doar partial?
2) Medicamentele eliberate pe reteta sunt gratuite 100%? Concret (asta nu inteleg), se aplica gratuitatea la "toate medicamentele", sau doar la cele ce tin de handicap?
Cam asta m-ar interesa in special......
In rest, daca nu deranjez prea mult, ce "facilitati" fiscale mai are?
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 10 Martie 2013
1-Facilitatea scutirii de la plata impzitului aferent imobil/teren se acorda in temeiul disp art 26 din L nr 448/2006 republicata strict persoanei care detine decizie/certificat de incadrare in grad de handicap si care face diovada ca este proprietar al imobiluluipentru care se solicita scutirea de la plata impozitului
2-[ link extern ] /
Multumesc, legea o stiam si eu. Dar nu am inteles cum se aplica in cazul meu. De asta am solicitat lamuriri PUNCTUALE.
Concret, daca ma duc cu certificatul de handicap al mamei mele pentru a solicita scutirea de impozit (cladire+teren) pot avea surpriza ca respectiva scutire de impozit sa fie doar partiala (pe motiv ca am si eu dreptul dupa decesul tatalui si pe "dreptul" meu nu se poate aplica scutirea de impozit)?
In alta ordine de idei, de ce le-as spune "lor" ca sunt copilul parintilor mei? Pe actul de vanzare/cumparare eu nu figurez (aveam doar 5-6 ani pe atunci).
Eu am un principiu: daca pot "sa trag in piept" Statul Roman, o fac fara sa stau pe ganduri!
De asta am cerut lamuriri suplimentare aici, sa stiu cum pun problema "acolo" (de exemplu, pot sa fiu "o ruda" a parintilor mei si in acest caz mama mea figureaza singura pe actul de cumparare in prezent, dupa decesul tatalui).
In concluzie, astept un raspuns LA OBIECT, nu copy-paste-uri din legi (ca stiu sa le caut si singur).
1. Principiul dvs nu este aplicabil pe acest Forum ... Pe acest Forum nu cred ca veti gasi vreodata o informatie care sa va ajute sa fraudati legea ...

2. Scutirea de impozit se va aplica numai cote-parti detinute in proprietate de mama dvs ... cand va veti duce la Adm.Fin vi se va solicita si certificatul de mostenitor al mamei dvs care dovedeste dreptul de proprietate asupra unai cote-parti din imobil si nu a intregului imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiri de taxe pentru persoanele cu handicap mihaelaboaru mihaelaboaru Mama mea este incadrata in handicap de gradul 3 si i s-a spus ca este scutita de impozitul pe cladire si teren. La primarie i se refuza acest lucru pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Scutire taxe si impozite ciorasteanustanel ciorasteanustanel Mama este cu handicap grav si tatal este decedat. Pentru casa si terenul pe care l-au avut impreuna va plati impozit? Mentionez ca nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)
Facilitati fiscale persoane handicap ContSters378867 ContSters378867 Buna ziua! ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea situatie. Sunt persoana cu un handicap grav, si doresc sa stiu cum pot beneficia de scutirea platii ... (vezi toată discuția)