avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere art.65 (1) obligatii angajator / drepturi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere art.65 (1) obligatii angajator / drepturi angajat

Buna ziua,
In urma unor evenimente mai mult sau mai putin subiective, angajatorul a decis sa ma concedieze in baza art. 65 (1). Am primit decizia de preaviz in care termenul este stabilit la 15 zile lucratoare (desi i-am comunicat ca termenul legal este de 20 zile). Ulterior m-am prezentat la ITM Braila sa cer relatii in legatura cu aceasta problema. D-na de la ghiseu nu parea sa stie nimic despre subiect. Pentru ca am insistat, mi-a spus ca la ei se primesc decizii cu 15 zile, daca asa le-a dat angajatorul... si daca tot mai am nelamuriri sa ma duc la Inspectia Muncii. Ceea ce am si facut. Acolo am vorbit cu un domn, care la randul sau nu stia nimic despre subiect, dar care dupa ce i-am spus articolele din lege si din contractul national unic care fac referire la aceasta problema si le-a citit, a concluzionat ca ele nu sunt aplicabile decat in cazul concedierilor colective... si ca in general e mai bine sa nu agit apele, ca cine stie ce poate sa imi mai gaseasca angajatorul, asa ca mai bine las situatia asa, ca sa nu o patesc mai rau!!!! Se pare ca Braila nu functioneaza in baza acelorasi legi ca restul tarii.
Sa fiu sincera, imi doresc ca acest balamuc sa se termine si nu intentionez sa atac decizia de preaviz, cu atat mai mult cu cat nici institutia abilitata sa puna lucrurile in ordine nu cunoaste legislatia. Dar doresc sa imi primesc salariul compensatoriu si sa pot intra in posesia cartii de munca intr-un termen cat mai scurt. Care este modalitatea cea mai 'curata' si rapida de a le obtine... mai ales ca motivul real pentru care am fost concediata este ca sunt 'prea legista'.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: maria e. , utilizator 13:21, 20 Februarie 2009
Solicitati in scris angajatorului sa va acorde salariul compensatoriu stabilit prin art 78 alin 1 CCMUNN.
Si daca indepliniti conditia de a fi muncit 12 luni din ultimele 24 de luni, beneficiati si de somaj.
Daca angajatorul va refuza aceste drepturi, adresati-va instantei de judecata.
daca concedierea a fost facuta asa cum spuneti cu 65 1 din codul muncii perioada de preaviz ar fi trebuit sa fie de 20 de zile si mai aveti dreptul si la un salariu compensatoriu in functie de ccm la nivel de ramura sau de unitate sau chiar de tara. mai aveti dreptul si la masuri active de combatere a somajului.aratati angajatorului codul muncii si ccmnn. daca nu intelege puteti merge in instanta
Angajatorul are un regim special. Nu exista contract colectiv.... iar ramura este Ministerul Justitiei. (!!!) Din nefericire, in cazul angajatorului meu, documentele ce tin de aspectul 'forta de munca' sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. De fapt, solicitarea mea de a mi se arata actul aditional cu privire la salariul actual a generat intreaga poveste. Avand in vedere sfera de activitate a angajatorului si lipsa de interes/profesionalism a organelor abilitate din orasul meu, cred ca e evident de ce as prefera ca aceasta problema sa nu ajunga in instanta.
As dori sa revin asupra intrebarii mele legate de drepturile ce mi se cuvin in urma concedierii.
Intrucat angajatorul meu este afiliat Ministerului Justitiei, sunt valabile prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National? Pentru ca acest minister nu apare ca semnatar in contractul susmentionat. V-as ruga foarte mult sa ma ajutati in aceasta privinta. Nu doresc sa creez situatii neplacute nici pentru mine nici pentru angajator, dar in acelasi timp as dori sa beneficiez de toate drepturile care in mod legal mi se cuvin. Exista alte regulamente aplicabile in acest caz?
As aprecia un raspuns cat mai clar venit din partea unor persoane care cunost prevederile legale 'din interior'.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la disponibilizare colectia la firma privata laurms laurms Buna ziua. Am si eu o nedumerire. lucrez la o firma privata de soft si ieri am fost anuntati ca se fac concedieri colective. vor pleca 16 persoane din totalul ... (vezi toată discuția)