avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Chemare în garanþie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Chemare în garanþie

În cazul în care pârâtul cheamă în garanţie un Minister, pentru ca, reclamantul să poată intra în posesia documentului pretins, iar această cerere de chemare în garanţie a fost respinsă de Instanţă, şi astfel nu mai există posibilitatea ca, reclamantul să obţină acel document, ce se mai poate face? Cum poate interveni reclamantul în proces, văzând că sunt şanse mari ca, cererea de chemare în garanţie să fie respinsă de către judecător? Mai are, de data aceasta, reclamantul posibilitatea chemării în garanţie? Dacă da, trebuia făcută de către reclamant cererea prealabilă către Ministerul chemat în garanţie? Când anume trebuia sau trebuie făcută cererea prealabilă către Minister?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: simonamatei89 , utilizator 09:00, 19 Octombrie 2018
Am să încerc să răspund (parţial), tot eu.
Deşi, în cele mai multe cazuri cererea de chemare în garanţie este formulată de către pârât, din dispoziţiile art. 61 alin.(2) din vechiul Cod de proc. civ., şi din art. 72 alin.(2), din noul Cod de proc. Civ. (NCPC), intrat în vigoare la data de 15.02.3013, rezultă că o astfel de cerere de chemare în garanţie poate fi introdusă şi de către reclamant.
Cererea de chemare în garanţie trebuie formulată de către reclamant „până la închiderea dezbaterilor, înaintea primei instanţe” (vechiul CPC) sau ,,cel mai târziu până la terminarea cercetării procesului înaintea primei instanţe” (NCPC), iar de către pârât „o dată cu întâmpinarea”, sau atunci când întâmpinarea nu este obligatorie, cererea se va depune cel mai târziu la prima zi de înfăţişare” (art. 61 alin.1 din vechiul CPC), respectiv, conform NCPC, cel mai târziu la primul termen de judecată (art. 72, alin.3). Stabilirea a două termene diferite se justifică pe considerentul că, încă de la comunicarea cererii de chemare în judecată, pârâtul, cunoscând pretenţiile reclamantului, ştie dacă este sau nu cazul să cheme în garanţie un terţ, însă, pentru reclamant, necesitatea chemării unei terţe persoane în garanţie poate să rezulte ca urmare a susţinerilor pârâtului, făcute prin întâmpinare, prin cerere reconvenţională sau chiar în cursul judecăţii!
În cererea prin care a fost introdus în proces ,,chematul în garanţie" are poziţia procesuală de pârât
În cazul în care cererea principală este admisă, înseamnă că pârâtul a căzut în pretenţii, astfel încât se va admite cererea de chemare în garanţie formulată de pârât, dacă este întemeiată. Terţul chemat în garanţie nu poate fi însă obligat direct faţă de reclamant, deoarece, pe de-o parte, între ei nu există niciun raport juridic procesual, iar pe de altă parte, eventuala respingere a cererii de chemare în garanţie a terţului nu trebuie să fie suportată de către reclamant, ci de către pârât. Cu alte cuvinte, instanţa va trebui să soluţioneze litigiul în două etape, pronunţându-se mai întâi asupra raportului juridic dintre reclamant şi pârât, iar apoi asupra raportului juridic dintre pârât şi terţul chemat în garanţie. Când cererea principală se respinge, înseamnă că pârâtul nu a pierdut procesul, aşa încât cererea prin care acesta a chemat în un terţ garanţie se va respinge ca lipsită de obiect sau de interes.
Cererea de chemare în garanţie formulată de către reclamant, în măsura în care este întemeiată, se va admite dacă se respinge cererea de chemare în judecată, deoarece reclamantul este cel care a pierdut procesul, având astfel dreptul să se îndrepte împotriva celui pe care l-a chemat în garanţie. Dacă însă cererea de chemare în judecată se admite, atunci cererea de chemare în garanţie formulată de către reclamant se va
respinge ca lipsită de obiect sau interes.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
HeniuV, utilizator
buna ziua este lega acest lucru>sotul meu in timpul serviciului a avut loc un accident ,a dat cu combina peste un stalp care a cazut pe o masina acum aliamza la dat in judecata sa plateasca reparatia cu toate ca avea asigurare,si mai este ceva fisa postului al sotului este de mecanic agricol in nici un caz de combainier ,acum suntem in proces cu asiguratorul ,o intrebare am fisa postului in instanta poate combate cele intamplate si au fost si doi martori care au confurmat ca este mecanic agricol si nu combainier ,el a fost fortat sa urce pe combina ,va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in garantie? smeagull smeagull Buna ziua. Reprezint parata intr-o actiune in pretentii. Prin intampinare am chemat in garantie un tert. Am timbrat chemarea in garantie pentru primul ... (vezi toată discuția)
Interventie fortata handsu handsu Cum se explica notiunea de interventie fortata? (vezi toată discuția)
Cerere in garantie! cata26 cata26 Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspund!Se poate chema in garantie pe alte 3 persoane pe fond al procesului?sau trebuia la la primul ... (vezi toată discuția)