avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CASS 5,5% persoana fara serviciu si fara pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CASS 5,5% persoana fara serviciu si fara pensie

Buna ziua,

Barbat 63 ani, neangajat, neiesit la pensie.
Are venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere apartament).

Trebuie sa plateasca CASS 5,5%?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurelia Dragomirescu , Avocat 08:57, 20 Martie 2013
Da, potrivit ultimelor reglementari din Legea Sanatatii, aveti aceasta obligatie daca obtineti venituri din cedarea folosinteti bunurilor. Administratia financiara va emite decizia in vederea stabilirii obligatiilor de plata si a cuantumul acestora.
Da, asa am apreciat si eu insa speram ... sa nu.
Multumesc.

P.S. Singura problema ca fiscul emite decizia doar pentru 16% si va intarzia cu emiterea deciziei pentru 5,5% si la acea suma se vor acumula penalizari.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
trandafir2, moderator
Din practica pot sa va spun ca la unul dintre sectoarele capitalei impozitul de 15% si CASS de 5,5% au fost incluse in aceeasi decizie. Daca nu primiti decizia in timp util, va puteti calcula singur cota si sa platiti din proprie initiativa la fisc.
Multumesc pentru informatie.
Nu eu sunt in situatia asta ci o ruda apropiata. Eu sunt de acord cu dvoastra.

Insa cand i-am comunicat persoanei in ce situatie se afla, a fost perplexat, uimit, speriat, indignat. Nu cred ca va dori sa isi plateasca din proprie initiativa acei 5,5% ci mai degraba o sa taca malc si o sa astepte sa il "prinda" fiscul, ma rog cu riscurile de rigoare, penalitatile.

Imaginati-va ca 99% din persoanele aflate in aceasta situatie raman muti de uimire cand aud asa ceva ..."nu am stiut", "dooamneee ...", "cum e posibil asta ..?", "nu s-a anuntat nicaieri..." etc.
Sunt in situatia ca nici nu stiu ce sa il sfatuiesc.
Situatia pe care o descrieti este atipica, intrucat fiscul calculeaza CASS la aproape toate veniturile si transmite obligatia de plata in aceeasi decizie de impunere cu impozitul de 16%. Trebuie sa fie vorba de o neintelegere. Nu uita fiscul de CASS, fiti linistit.

Alte discuții în legătură

Chirie apartament tzuku51 tzuku51 Detin un apartament in Bucuresti pe care as dori sa-l inchiriez pentru o perioada de minim 1 an. Cum trebuie procedat,ce demersuri trebuie facute la fisc,ce ... (vezi toată discuția)
Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)