avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CASS 5,5% persoana fara serviciu si fara pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CASS 5,5% persoana fara serviciu si fara pensie

Buna ziua,

Barbat 63 ani, neangajat, neiesit la pensie.
Are venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere apartament).

Trebuie sa plateasca CASS 5,5%?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Aurelia Dragomirescu , Avocat 08:57, 20 Martie 2013
Daca ruda dvs. a inregistrat contractul de inchiriere la fisc si a depus declaratia de venit in vederea impozitarii pentru anul 2013, atunci ar trebui sa primeasca in mod automat de la fisc decizia de impunere incluzand ambele impozite - impozitul pe venit si cota CASS. Acest lucru - adica emiterea de catre fisc a deciziei de impunere pentru cota de CASS se aplica incepand cu acest an. Daca nu a primit inca nici o decizie sau a primit o decizie fara cota de CASS atunci sugerati rudei dvs. sa se adreseze de urgenta la fisc - penalizarile pentru datoriile la buget sunt mari si nu va fi scutit de acestea - masuri noi aplicabile din 2013.
Multumesc mult.
O sa verific sa vad exact ce scrie in hartiile respective.

P.S. Declaratia de venit in vederea impozitarii pentru anul 2013? Daca va referiti la declaratia 200, ... aceasta nu se depune doar de la 5 contracte de inchiriere in sus?
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
trandafir2, moderator
Potrivit Codului fiscal declaratia 200 se depune si in cazul unui singur contract de inchiriere. Difera calificarea veniturilor obtinute: pana la 5 contracte, veniturile obtinute sunt calificate ca si venituri din cedarea folosintei bunurilor; in cazul unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, venitul obtinut se declara in categoria veniturilor obtinute din activitati independente, potrivit prevederilor Ordinului ANAF nr. 2333/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie apartament tzuku51 tzuku51 Detin un apartament in Bucuresti pe care as dori sa-l inchiriez pentru o perioada de minim 1 an. Cum trebuie procedat,ce demersuri trebuie facute la fisc,ce ... (vezi toată discuția)
Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)