Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inlocuirea unui angajat....

Buna dimi....va voi relata pe scurt problema mea in speranta ca voi primi informatii legale....09 Noiembrie 2012,se deschide un nou magazin profil mobilier,se angajeaza o vanzatoare...magazinul merge pe profit...incepand cu ianuarie,din cauza vanzarilor putine,nu se mai atinge profitul estimat si se "merge" in pierdere (ca mai toate magazinele de mobila,din cauza,vanzarilor slabe,zic eu).La insistentele angajatului i se inmaneaza CIM ,dar se observa ca data de incheiere este de 14.11.2012.Salariu se da fara a se semna un stat de plata, la intervale de timp convenabile angajatorului.La data de 15.03.i se da salariul pt sfarsitul lunii trecute.
La 15 Martie 2013 ,vine angajatorul, si ii spune angajatei..."deoarece nu mi-am indeplinit atributiile si nu am facut vanzari performante,este "obligat" sa inlocuiasca vechiul angajat cu unul nou", fara ca vechiul angajat sa stie,ci sa fie pus in fata faptului implinit.I se mai spune ca, va mai sta inca doua saptamani, fara a fi platit.Este intrebat daca aceste doua saptamani sunt considerate preaviz,si i se raspunde angajatului ca nu,el poate sa dea afara cand doreste.
Din documentarea de pe acest site,se stie de angajat ca un CIM, se incheie in baza unui preaviz de 15-20 de zile,instiintare scrisa si semnata de ambele parti.
Este posibil ca incetarea contractului sa se incheie" exclusiv din vina angajatului"conform unui articol (cu scz nu stiu exact).
Si, tot angajatorul instiinteaza angajatul ca azi (16.03.2013) sa nu se prezinte la munca,urmand a merge luni.
Va rog din suflet sa imi spune-ti cum sa procedez in asftel de caz,cu multumiri anticipate.
Faptul ca aveti un CIM semnat si stampilat nu inseamna, obligatoriu, ca angajarea este legala. Pentru a fi legala trebuie ca CIM sa fie inregistrat in Revisal si transmis la ITM. Pentru a afla adevarul solicitati angajatorului raportul pe salariat din Revisal. In acel raport se mentioneaza data angajarii si, eventual, data incetarii activitatii si in ce conditii. ITM nu poate obliga angajatorul sa va plateasca contributiile la buget, dar il poate amenda pentru neinregistrarea si transmiterea CIM in Revisal, pentru neplata salariilor. Daca angajatorul si-a platit contributiile la buget puteti afla numai de la Administratiqa financiara, sau de la CNAS. Tot de la Administratia financiara puteti afla si daca figurati in declaratia 112, ca salariat. Atentie! Pentru obtinerea acestor relatii institutiile nu prea sunt obligate sa vi le puna la dispozitie.
LIVIU NISTEA a scris:

.... Pentru a fi legala trebuie ca CIM sa fie inregistrat in Revisal si transmis la ITM. Pentru a afla adevarul solicitati angajatorului raportul pe salariat din Revisal. In acel raport se mentioneaza data angajarii si, eventual, data incetarii activitatii si in ce conditii. ITM nu poate obliga angajatorul sa va plateasca contributiile la buget, dar il poate amenda pentru neinregistrarea si transmiterea CIM in Revisal, pentru neplata salariilor.
...

1. Transmiterea c.i.m. prin REVISAL nu este o conditie de valabilitate pentru acesta .. nici din cdul Muncii si nici din HG nr.500/2011 nu reiese asa ceva ...

2. Neplata salariilor de catre angajator nu este sanctionata cu amenda de catre ITM ... art.260 C.mun. prevad fapele care constituie sanctiuni contraventionale ... din cuprinsul acestuia , neplata salariului nu constituie contraventie si prin urmare nu are cum sa fie sanctionata de catre ITM.
Tin sa va multumesc pentru raspunsurile date....cu tot respectul,va pot spune ca sunt " in ceata"....inteleg ca, angajatorul a pus in brate angajatului,o "hartie" care de fapt nu are nici o valoare pentru angajat,dar "acoperire" pentru angajator ( nu mai poate fi acuzat ca are angajati cu "munca la negru").
Din raspunsurile date de dumneavoastra, se intelege ca, angajatul nu are posibilitatea verificarii actelor legale intocmite intre parti,nicaieri ca si institutie.
Deci, daca angajatul depune o plangere la ITM, angajatorul nu primeste decat o amenda , "scapa" bine merci...ca si angajat ramene pe dinafara....cu scuze pentru acest mesaj "plin de of"....si multumiri in incheiere.
Altceva nu poate sa faca ITM-ul ...decat sa aplice o sanctiune contraventionala ... obligarea angajatorului la a face ceva, a nu face ceva sau a da ceva o poate decide numai instanta de judecata ..
Va multumesc stimate domn freeelis,pentru raspunsul promt si clar...ultima solutie inc-o "revolutie" de judecata...#-o

Alte discuții în legătură

Am semnat contract de munca dar vreau sa il anulez ab17 ab17 Buna ziua, acum 3 zile am semnat un contract de munca pe o perioada determinata, iar in momentul angajarii am prezentat toate documentele necesare inclusiv ... (vezi toată discuția)
Mi se poate inchide contractul de munca fara acordul meu? eu sunt ... AlinaStefan85 AlinaStefan85 mi se poate inchide contractul de munca fara acordul meu.eu sunt in medical de azi 17.01.23 iar de la firma mi sa ca mi sa inchis contractul cu 16.01.23 desi ... (vezi toată discuția)