avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de mandat. Procura speciala pentru banca.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de mandat. Procura speciala pentru banca.

Ma intereseaza o modalitate legala prin care o persoana poate fi imputernicita sa dispuna de banii din contul meu doar in cazul in care eu as pati ceva(nu as mai avea discernamant/as deveni netransportabila etc.) sau doar dupa deces?
Am un singur frate, insa nu prea am incredere sa ii incredintez dreptul de semnatura pe contul meu, iar daca accept doar sa aiba a doua semnatura nu ii este de folos daca eu patesc ceva.Bancile accepta imputernicit doar daca te prezinti cu el la banca, altfel ar fi fost simplu, le dadeam datele lui si gata.
Cel mai recent răspuns: crystyna2000 , utilizator 08:15, 19 Martie 2013
Bancile sunt obligate sa accepte imputernicit daca acesta prezinta procura autentica din partea titularului contului.
In ceea ce priveste cazul in care
- decedati - orice procura inceteaza, trebuie sa faca succesiunea si cu certificatul de mostenitor poate sa mearga la banca sa dispuna de bani (art.2030 Cod Civil);
- deveniti fara discernamant, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale (art. 164 CC) - orice procura inceteaza (art.2030 Cod Civil), se adreseaza instantei care numeste un tutore (il poate numi chiar pe frate). In calitate de tutore fratele dvs. retrage bani din cont;
- aveti discernamant, dar nu mai puteti personal sa va administrati bunurile, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice (art. 178 CC). Fratele dumneavoastra poate cere instantei sa il numeasca curator. De asemenea, inainte sa survina aceasta stare, dumneavoastra personal puteti merge la notar sa il desemnati a fi curatorul care, in cazul imposibilitatii dvs de administrare a bunurilor, sa fie numit de instanta (art. 180 alin 2 CC).

Personal va recomand sa faceti act de desemnare a curatorului in cazul in care nu veti mai putea avea grija de dumneavoastra, dar aveti discernamant si, separat, procura prin care sa il imputerniciti sa faca orice operatiuni bancare in numele dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
ContSters267464, utilizator
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza medico legala macrita macrita Expertiza medico-legala pentru punerea sub interdictie a uneio persoane in varsta de 83 de ani se dispune de catre instanta ? Ce se intampla in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Obtinere curatela nick58 nick58 Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)
Cum declar o persoana ca fiind, legal, lipsita de discernamant? AnnaH AnnaH Buna ziua: Care sunt pasii necesari pentru ca eu, fiica, sa pot declara o persoana in varsta, suferind de dementa vasculara, ca fiind - legal - lipsita de ... (vezi toată discuția)