avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"alte indatoriri\\"-fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"alte indatoriri"-fisa postului

Buna ziua!

Am o intrebare:exista vreo legislatie care se interzica adaugarea la fisa postului si "alte indatoriri"?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 19 Martie 2013
Din cate stiu, fisa postului nu are un continut aprobat prin vreun act normativ.
Potrivit Codului Muncii , angajatorul are, printre dreptur, sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii si sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

O astfel de formulare generala in fisa postului nu poate fi combatuta de salariat decat daca va specifica pe fisa ca este de acord , sub rezerva legalitatii acelor atributii si numai daca sunt in legatura cu postul ocupat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va redau mai jos un comentariu al unui specialist in domeniu si cu care sunt de acord si eu:

Expresia „orice ale sarcini” nu este permisa intr-o fisa de post

Intrebare:

Fisa oricarui post poate sa contina ca ultim punct la rubrica sarcini si responsabilitati "orice alta sarcina trasata de seful ierarhic"? De multe ori acest punct induce activitati profesionale ce depasesc competenta postului.

Raspuns:

Fisa postului este anexa la contractul individual de munca si face parte din acesta.
Prin semnare, contractul devine obligatoriu pentru parţi, cu condiţia ca fiecare clauza sa fie stabilita conform legii.
In acest sens art. 57 alin. (1) di Codul muncii dispune ca nerespectarea oricareia dintre condiţiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia iar alin. 4 al aceluiasi articol arata ca in situaţia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.

Avand in vedere cele de mai sus, precizam ca in baza prerogativei de organizare si funcţionare a activitaţii, angajatorul poate, conform art. 40 alin. 1) lit. b) din Codul muncii sa stabileasca atribuţiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, numai in condiţiile legii si/sau in condiţiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel naţional, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitaţi.
Aceasta inseamna ca atribuţiile din fisa postului trebuie sa corespunda funcţiei in care este incadrat salariatul si nu unei alte funcţii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior. Deci atribuţiile care nu au fost expres precizate trebuie sa fie echivalente celor astfel stabilite. Asemenea sarcini trebuie sa fie de excepţie, adica chiar sa nu se fi putut preciza la semnarea fisei de post si sa fie compatibile cu felul muncii.
Impunerea oricaror altor sarcini pe motivul ca acestea decurg din fisa postului intocmita ca atare constituie un abuz, o modificare unilaterala a felului muncii.

Corect este ca atunci cand se concretizeaza alte sarcini echivalente sa se intocmeasca acte adiţionale la fisele de post.

Deci, expresia “orice ale sarcini” intr-o fisa de post nu este permisa, ducand, in funcţie de situaţie la nulitatea celor dispuse abuziv.


D.p.d.v legal acea expresie ar fi permisa , intrucat nu exista niciun act normativ care sa prevada continutulk expres al fisei postului ..... important este cum se poate contracara o astfel de prevedere ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alte sarcini din REMAT REMAT Ce intelegeti prin \"Executa orice alte sarcini dispuse de seful ierarhic superior/conducerea societatii?#-o (vezi toată discuția)
Fisa postului andianamo andianamo Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de director o persoana poate trece in fisa postului unui angajat atributii noi , avand in vedere ca acesta are ... (vezi toată discuția)