avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ucidere si vatamare din culpa - cine plateste daunele?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ucidere si vatamare din culpa - cine plateste daunele?

Buna ziua,

in urma unui accident rutier care a cauzat moartea unui pasager si vatamarea corporala grava a celuilalt pasager, s-a ajuns la proces prin care soferul este acuzat de ucidere si vatamare din .
In cadrul acestui proces spitalul care a acordat ingrijiri medicale pasagerului ranit (spitalizare, tratam,ent, operatie, etc) s-a constituit ca si parte civila in roces carand plata unei aume de 29.000 ron.

Intrebarea mea este cina trebuie sa plateasca aceasta suma : soferul sau RCA?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Jurisetdejure , utilizator 12:35, 20 Martie 2013
RCA, cu conditia ca, conducatorul auto sa nu fi consumat alcool
Inteleg de la sofer (sper sa ma insel) ca avocatul sau i-a spus ca el va plati nu RCA. e posibil asa ceva?
Soferul nu a consumat alcool, accidentul s-a produs in urma unei explozii de cauciuc (conform expertizei) si masina a intrat intr-un copac.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
lory_cki, utilizator
Potrivit LEGii Nr. 136 din 29 decembrie 1995 - privind asigurările şi reasigurările în România:

Asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule, precum şi tramvaie şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil.
Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul, cu excepţia conducătorului vehiculului respectiv.
Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenţie;
b) accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;
c) accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă să se sustragă de la urmărire;
d) persoana răspunzătoare de producerea pagubei a condus vehiculul fără consimţământul asiguratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare rca Valy90 Valy90 Am avut un accident de circulatie, in urma caruia din vina mea am lovit un autoturism. Mentionez ca am avut o alcoolemie de 0,12. Intrebarea mea ar fi daca ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident prede prede In cazul unui accident cu victima,daca victima cere despagubiri le plateste asigurarea masinii? Daca da paguba va fi recuperata de la sofer?va incerca ... (vezi toată discuția)
Actiune regres asigurator milikutza milikutza Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un sofer cu 1.21 alcool in sange vinovat de un accident cu victima se incadreaza intr-unul din cazurile ... (vezi toată discuția)