Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare fiscala la cladire reevaluata

Buna ziua,
Cum se rezolva urmatoarea problema :
-diferenta pozitiva din reevaluarea unei cladiri este deductibila fiscal ?
-se considera suma din cont 105 in urma reevaluarii ca si venituri neimpozabile ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 12:53, 22 Martie 2013
1 Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
a) ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
b) ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
2 Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza:
ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare); sau
ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

Daca aveti situatia 1a) cheltuiala nedeductibila
Daca aveti situatia 1b) si ati inregistrat la o reevaluare precedenta o cheltuiala nedeductibila, in momentul in care inregistrati venit atunci eu consider ca este neimpozabil
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
radumuresan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit la reevaluare biloida biloida Buna seara, am un imobil detinut de firma. Anul acesta am facut reevaluarea contabila a imobilului si valoarea lui a scazut considerabil ( cca 35 %). Va rog ... (vezi toată discuția)
Reevaluare caldire lelcunadia lelcunadia am si eu un caz concret : am achizitionat o cladire in 2007 cu valoare 80000, acum se face reevaluarea si scade vla o valoare de 50000 lei. Pana acum nu s-a ... (vezi toată discuția)
Rata amortizare lunara dupa reevaluare florip florip Buna ziua, In urma unei reevaluari la o valoare mai mare a unei cladiri, ce se intampla cu rata amortizarii lunare, care implicit va fi mai mare, este ... (vezi toată discuția)