avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - consultare dosar

Buna !
Intrebarea mea este daca in faza urmarii penale avocatul are dreptul de a consulta dosarul iar daca are acest drept care este rostul institutiei prezentarii materialului ?
Unii procurori dau voie avocatilor, altii nu, insa ratiunea caracterului secret in faza urmarii cred ca ar inclina spre a nu da posibilitatea consultarii dosarului in aceasta faza intrucat ar periclita serios strangerea dovezilor mai ales in defavoarea invinuitilor. Imaginati-va ce se intampla cand spre exemplu un invinuit vede declaratiile date impotriva lui, in majoritatea cazurilor cei care au declarat o sa-si schimbe declaratia.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:29, 30 Martie 2013
Daca dupa decembrie 1989 v-ati mai fi informat, ati fi aflat ca odata cu modificarile legislative cu privire speciala asupra configuratiei drepturilor aparatorului, introduse prin modificarea art.172 c.p.p. nu mai putem discuta de "caracter secret" ca si trasatura caracteristica a urmaririi penale ci eventual de "lipsa de publicitate" in sensul in care cauza penala nu este publica asa cum prevede legea pentru faza de judecata.
Nu vreau sa aprofundez aceasta discutie deoarece ma deranjeaza din start cum priviti lucrurile, va raspund punctual, aceasta mentalitate comunista o sa se incheie odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala unde se vor regasi dispozitii diferite fata de actuala reglementare care vin in concordanta perfecta cu jurisprudenta C.E.D.O., iar ca sa intelegeti mai bine va inserez cateva articole din viitorul cod:
ART. 92
Drepturile avocatului
(1) În cursul urmăririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia tehnicilor speciale de supraveghere ori cercetare, a percheziţiei informatice şi a percheziţiei corporale sau a vehiculelor în cazul infracţiunilor flagrante, precum şi cu excepţia situaţiei în care prin prezenţa avocatului s-ar aduce atingere dreptului la apărare al celorlalte părţi ori subiecţi procesuali principali, caz în care întrebările acestuia pot fi formulate de către organul de urmărire penală.
(2) Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
(3) Lipsa avocatului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală sau a audierii, dacă există dovada că acesta a fost încunoştinţat în condiţiile alin. (2).
(4) Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri şi memorii.
(5) În cazul efectuării percheziţiei domiciliare, încunoştinţarea prevăzută la alin. (2) se poate face şi după prezentarea organului de urmărire penală la domiciliul persoanei ce urmează să fie percheziţionată.
(6) În cazul în care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmărire penală, se face menţiune despre aceasta, iar actul este semnat şi de avocat.
(7) În cursul procedurii de cameră preliminară şi în cursul judecăţii, avocatul are dreptul să consulte actele dosarului, să asiste pe inculpat, să exercite drepturile procesuale ale acestuia, să formuleze plângeri, cereri şi memorii.
(8) Avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective.
ART. 93
Asistenţa juridică a persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente
(1) Avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul să fie încunoştinţat în condiţiile art. 92 alin. (2), să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală în condiţiile art. 92, dreptul de a consulta actele dosarului şi de a formula cereri şi a depune memorii. Dispoziţiile art. 89 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
(2) Avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente are dreptul prevăzut la art. 92 alin. (8).
(3) În cursul judecăţii, avocatul persoanei vătămate, al părţii civile sau al părţii responsabile civilmente exercită drepturile persoanei asistate, cu excepţia celor pe care aceasta le exercită personal, şi dreptul de a consulta actele dosarului.
(4) Asistenţa juridică este obligatorie când persoana vătămată sau partea civilă este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
(5) Când organul judiciar apreciază că din anumite motive persoana vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente nu şi-ar putea face singură apărarea, dispune luarea măsurilor pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
ART. 94
Consultarea dosarului
(1) Avocatul are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de urmărire penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului de către suspect, inculpat sau avocat, pe o perioadă de cel mult 15 zile, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale.
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.


Art. 94 - Codul de procedura penala

(1) Avocatul are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv.
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.
(3) In cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii intr-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de urmarire penala.
(4) In cursul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului de catre suspect, inculpat sau avocat, pe o perioada de cel mult15 zile, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale.



P.S. Am scris raspunsul fara sa stiu ca el s-a dat deja (neputand da refresh paginii in timp ce scriam). Nu am intentionat sa dublez, imi pare rau.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Pentru o imbinare armonioasa a situatiilor posibile puteti citi ce s-a scris in acest topic:

www.avocatnet.ro/content/for...

Este adevarat ca atata timp cat se audiaza martori si invinuiti este indicat pentru acuzare ca apararea sa nu stie ce se declara insa pe de alta parte, avocatul are dreptul de a participa la efectuarea tuturor actelor de urmarire penala.
Asadar, daca avocatul poate fi prezent si studierea dosarului se poate face in mod normal si...legal...pe cale de consecinta.

Tot adevarat este insa si faptul ca pana isi angajeaza suspectii avocati deja s-a terminat audierea sau audierile de invinuiti si de martori.

Cel mai simplu pentru a se inlatura toate aceste probleme este ca suspectul sa isi angajeze de indata avocat iar acesta sa participe la toate actele de urmarire penala.

Dupa ce va intra in vigoare noul cod de procedura penala lucrurile se vor simplifica deoarece legea prevede in mod expres acest drept.

In general, cand avocatul preseaza foarte tare organul de ancheta se face prezentarea materialului de urmarire penala deoarece asedierea de aparare cu cereri si plangeri nu convine la acuzare.Ma refer la cereri temeinic motivate si nu cereri pur formale...

Dosarul penal poate fi studiat si cu ocazia propunerii de arestare preventiva si va pot spune ca judecatorul poate iesi din sala de mai multe ori daca avocatul vrea neaparat sa studieze dosarul de urmarire penala.
Insa, probabil ca in general avocatii nu insista prea mult pe acest aspect...

In afara de studierea dosarului ar trebui sa se faca si xerox dupa dosar.
Insa, acest lucru nu este prevazut in mod expres nici in noul cod de procedura penala.
Studierea dosarului este destul de greu de facut la politie sau la parchet daca este vanzoleala in birou si se tot intra si se iese de unii si de altii, tipete, etc...
Xeroxul este solutia cea mai eleganta...chiar daca se poate spune ca ar cam fi prea mult...
Domnule Patrascu Razvan termenul de secret folosit, era antonimul termenului de publicitate, iar relativ la viitorul nou Cod de pr. pen. daca avem in vedere ca nu este pus in vigoare despre ce vorbim ?? argumentele d-voastra sunt cam nefondate si speculative nu m-ati convins. Si totusi cum este inserata institutia prezentarii materialului putea fi si una referitoare la posibilitatea de a consulta dosarul.
Ca să vorbim aceiaşi limba ar trebui să vă îmbogăţiţi cunostiintele şi cu jurisprudenta CEDO care printre altele consacră principiul egalităţii armelor, dar nu vă condamn ,avem organe de urmărire penală care nu cunosc decât ce scrie în c.p.p.,cu toate că ar trebui să ştie că, garantarea drepturilor părţilor şi celorlanti participanţi la proces se asigură şi prin respectarea prevederilor pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care România este parte.

Alte discuții în legătură

Persoană vatamata viorelv viorelv Persoană vătămata poate asista la audierea martorului in cursul UP si sa adreseze in mod direct întrebări acestuia? (vezi toată discuția)
Dosar urmarire penala marian_marian173 marian_marian173 Buna ziua, Revin cu o intrebare deoarece am cateva neclaritati in privinta desfasurarii urmaririi penale.In primul rand doresc sa va intreb daca considerati ... (vezi toată discuția)