avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - consultare dosar

Buna !
Intrebarea mea este daca in faza urmarii penale avocatul are dreptul de a consulta dosarul iar daca are acest drept care este rostul institutiei prezentarii materialului ?
Unii procurori dau voie avocatilor, altii nu, insa ratiunea caracterului secret in faza urmarii cred ca ar inclina spre a nu da posibilitatea consultarii dosarului in aceasta faza intrucat ar periclita serios strangerea dovezilor mai ales in defavoarea invinuitilor. Imaginati-va ce se intampla cand spre exemplu un invinuit vede declaratiile date impotriva lui, in majoritatea cazurilor cei care au declarat o sa-si schimbe declaratia.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:29, 30 Martie 2013
Pactele si tratatele au alta dimensiune juridica, dumneavoastra vorbiti de jurisprudenta iar in Romania, cel putin din cate stiu eu jurisprudenta nu creeaza dreptul, insa aveti dreptate e de luat in atentie. Argumentele de text deocamdata nu acorda, cel putin explicit, dreptul avocatilor de a consulta dosarul in faza u.p., nu cred ca la noi in tara ar fi ilegal sa ingradesti acest drept avocatului.

Jurisprudenta CEDO este luata in seama.
Mai demult nu prea stiau procurorii asa ceva insa de cativa ani cunosc acest lucru.

Va pot spune ca in cazurile mele am consultat legal dosare atunci cand am vrut si cu alte ocazii au inchis urgent de tot dosarul si au prezentat materialul de urmarire penala ca sa scape de cererile mele.
Legal este si cum motiveaza avocatul pentru ca ceea ce conteaza este temeinica motivelor si nu exista cereri tip.Fiecare caz in parte trebuie gandit si folosita o motivare oarecum diferita fata de altul.

In majoritatea cazurilor avocatii nu prea sunt interesati de dosar ca sa il studieze pentru ca daca se forteaza tare si motivat se poate finaliza urmarirea penala pentru a se putea studia dosarul.

In alte cazuri avocatul poate studia dosarul la instanta daca inculpatul este arestat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoană vatamata viorelv viorelv Persoană vătămata poate asista la audierea martorului in cursul UP si sa adreseze in mod direct întrebări acestuia? (vezi toată discuția)
Dosar urmarire penala marian_marian173 marian_marian173 Buna ziua, Revin cu o intrebare deoarece am cateva neclaritati in privinta desfasurarii urmaririi penale.In primul rand doresc sa va intreb daca considerati ... (vezi toată discuția)