avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare teren

Buna!
Tatal meu a mostenit o casa la tara si terenul intravilan aferent cu un certificat de mostenitor in anul 1966, dar care nu a fost depus la Cartea Funciara la acel moment. Ulterior terenul a fost dat la C.A.P. si dupa 1991 s-a obtinut Titlul de proprietate prin reconstituirea dreptului de proprietate, inclusiv asupra terenului intravilan respectiv.
Am depus la OCPI cererea de intabulare a terenului si a casei pe numele tatalui meu (care este decedat de mai multi ani). Registratorul a facut un referat de completare prin care solicita adeverinta de la primarie daca terenul a facut obiectul legii 18/1991 si certificat fiscal cu valoarea impozabila a imobilului.
Datorita faptului ca titlul de proprietate este emis pe numele tatalui meu, dar si pe numele unei surori a lui (care a renuntat la mostenire in 1966), nu am vrut sa depun actele solicitate. Termenul dat de registator pt. depunerea actelor a expirat de mai bine de 1 luna si inca nu s-a dat o solutie ( incheiere de intabulare sau respingere). Ce pot face? Nu mai este valabil certificatul de mostenitor din 1966, daca ulterior terenul a fost colectivizat si apoi s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra lui. Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat!
Cel mai recent răspuns: sandina29 , utilizator 11:13, 4 Aprilie 2013
Din moment ce s-a eliberat Titlu de proprietate pe LEGEA 18, ACEL CERTIFICAT DE MOSTENITOR NU MAI ESTE VALABIL. Probabil ca incheierea de respingere este deja facuta si trimisa prin posta.
Succes!
Nu este data incheierea de respingere nici acum.
Iar in legea 18 republicata, cu modificarile la zi, Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea ţărănimii.

(2) Suprafeţele de terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora sunt acelea evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie.
Nu mi se pare normal ca un certificat de mostenitor, chiar din 1966, sa nu mai fie valabil, doar pt. ca nu a fost inscirs in CF. Pana la urma inscrierea in CF are ca finalitate asigurarea publicitatii fata de terti, iar faptul ca nu s-a inscris inainte de emiterea titlurilor de proprietate nu mi se pare un motiv pt. a considera certificatul nevalid.
In fapt exista si titlul de proprietate, dar este emis atat pe numele tatalul meu, cat si pe al unei surori de-a lui, care in 1966 a renuntat la mostenirea defunctului-tatal lor. Nu pot sa cer intabularea in baza titlului pt. ca ar intra si ea atat in terenul extravilan , cat si in intravilan, ceea ce nu mi se pare corect.
Totusi, intrebarea ar fi, ce pot sa fac daca nu mi se da o incheiere de intabulare/ respingere in termenul legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 58/1974 oprescuviorica oprescuviorica Buna seara. Ca si alta data apelez la ajutorul dumneavoastră. Soacra mea a cumparat in 1983 o casă în ploiesti. Acum dupa decesul ei aflam ca de fapt ea ... (vezi toată discuția)
Lege nr.18 din 19 februarie 1991 legea fondului funciar-interpretare art. 23. - (1) cornaca cornaca Cum se interpreteaza acest articol de lege ? Mai precis ? Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a ... (vezi toată discuția)
Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)