avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legitima aparare - necesitatea dovedirii cu martori

Buna ziua,
Vorbeam cu un cunoscut diverse lucruri si dintr-o vorba in alta mi-a spus ca in caz de legitima aparare ai nevoie de doi martori care sa-ti confirme varianta, este adevarat?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:52, 29 Martie 2013
Codul penal prevede la art.44 ca este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare. Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.
Nu este necesara prezenta a 2 martori pentru a confirma,proba cu martori va fi apreciata de catre procuror in functie de contributia la aflarea adevarului, nu in functie de nr.matorilor.
Nu trebuie neaparat doi martori dar este complicat.
Important este sa se dovedeasca ca a fost vorba de legitima aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare in noul cod penal marciuc marciuc care este diferenta in noul cod penal legitima aparare si prevederile legitimei aparari din codul in vigoare?va rog sa mi spuneti sau un link sau site unde ... (vezi toată discuția)
Executare cu suspendare -GYO- -GYO- Salutare, Vreau sa stiu si eu exact care este treaba cu executare cu suspendare, ce se intampla sa zicem daca intru intr-o altercatie (bataie) si il bat pe ... (vezi toată discuția)
Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)